kieskaag.nl

TeamKaag-sneaker door Oeigoeren gemaakt, ‘niet aan overheid dat te verbieden’

Kaag: ‘niet taak van de overheid om dat te verbieden’

De sneaker die D66-lijsttrekker Sigrid Kaag moet symboliseren in de #teamkaag-campagne, is ‘zeer waarschijnlijk’ gemaakt door Oeigoeren. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksjournalisten. Volgens Kaag is het echter ‘niet de taak van de overheid’ om dat te verbieden.

De ontdekking dat de paarse sneaker van #teamkaag in een Chinees strafkamp door Oeigoeren is gemaakt, zorgt voor veel kritiek vanuit de Tweede Kamer. “We wisten dat grote bedrijven als Adidas, Apple, Nike en Zara zich schuldig maken aan het gebruik van dwangarbeid, en dat haarextensions in Nederland het haar van de Oeigoeren lijken te bevatten”, zegt Groenlinks-politicus Jesse Klaver. “Maar dat het nu ook gaat om een hippe sneaker die de persoonlijkheid van een lijsttrekker moet belichamen, dat is voor ons de druppel. Er moet onmiddellijk actie komen.”

Volgens Sigrid Kaag moet de overheid de vlotte sneaker niet uit de markt willen halen. “#TeamKaag is hier zelf verantwoordelijk voor, de overheid mag ons natuurlijk wel adviseren om voortaan geen door dwangarbeid gemaakte sneaker als mascotte te kiezen. Dan is het aan ons om te kijken of we er iets mee doen.”

Het liefst zou Kaag ook zelf zien dat de vlotte paarse sneaker die haar mentaliteit moet representeren niet gemaakt is door een opgesloten Chinese moslimminderheid, maar als het dan tóch gebeurt, dan is het even niet anders. “We moeten ten allen tijden vermijden dat de overheid gaat bepalen welke sneaker je nu wel of niet als campagnebeeld mag gebruiken. Die sneaker staat gewoon voor de ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit, of dat nu over de Oeigoeren gaat of niet.” 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De jongerenbeweging Rood van de Socialistische Partij (SP) vindt ook dat het niet aan overheid is dat te verbieden.

Heeft iets te maken met hun sympathieën aan de Chinese communistische partij.

Corrie, uw vaste prik voor betrouwbaar comment.

Reageer
gravatar

Gelukkig maar, want Kamerdames die pumps (*) dragen, vallen eerder op hun bek.

Voetnoot
(*) Malle schoenen met rugbelastende torenhoge naaldhakken en een tenenkrommende spitse neus.

Reageer