Daniel Pieterson / Shutterstock

Student TU Delft bouwt Swapfiets die ook zonder abonnement kan

Luka de Mol, een 21-jarige student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, heeft als afstudeerproject een werkende Swapfiets gebouwd. De student kwam op het idee voor het project toen een huisgenootje klaagde dat het eigenlijk best duur is, zo’n Swapfiets, als je na twee jaar alles bij elkaar optelt.

“We lagen op een zaterdagochtend heel brak op de bank, toen mijn huisgenootje Meryem ineens zei dat een Swapfiets eigenlijk best duur is”, zegt Luka. “Het klinkt chill: je betaalt maar 15 euro per maand en als ’ie kapot gaat krijg je binnen een paar dagen gratis een nieuwe. Maar toen we het gingen uitrekenen kwamen we erachter dat we al meer dan 300 euro per persoon hadden uitgegeven en dat we allebei nog niet eens een lekke band hadden gehad.”

Volgens Luka is een Swapfiets nog steeds een stuk goedkoper dan een OV-abonnement, een auto of een scooter. Maar de student was ervan overtuigd dat het nóg goedkoper moest kunnen. “Ik zag meteen een Swapfiets voor me die eigenlijk precies zo werkt als een normale Swapfiets, dus gewoon met een blauw en een zwart wiel, een rekje en een bel. Maar dat je er dan op kunt fietsen zonder abonnement. Je betaalt in één keer een wat groter bedrag, maar daarna kun je in principe voor altijd op de fiets blijven rijden.” 

Na maanden zwoegen kon Luka haar eerste prototype presenteren. “In het proces loop je tegen allemaal problemen aan. Zoals een blauwe band om het voorwiel: dat is blijkbaar een trademark van Swapfiets, dus ik heb gekozen voor twee zwarte banden. En: wat doe je als de Swapfiets kapot gaat?” Als oplossing daarvoor heeft Luka ervoor gekozen om de fiets te bouwen uit losse onderdelen, die je voor een groot gedeelte zelf kunt vervangen als er iets kapot gaat. Daarnaast zouden er volgens de student op meerdere plekken reparatiepunten moeten worden opgezet, waar je tegen een vergoeding een onderdeel kunt laten vervangen of repareren. “Het is in het begin vast even wennen, maar hoe gaaf zou het zijn om in de toekomst allemaal fietsen met twee zwarte banden naast al die blauwe banden te zien staan?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik dacht dat alledie fietsen met zwarte banden ‘swap’ waren. Dat ‘swap’ de slaat er toch op dat je het slot even moet swappen?

Reageer