NKM999 / Shutterstock

Nederlandse rechter overleden: geen enkel gevolg voor verkiezingen

Rutte: ‘De Landelijke Selectiecommissie zal een vervanger aanwijzen’

In Den Haag is na een lang sterfbed een rechter overleden. De dood van de 63-jarige vrouw heeft geen enkele consequentie voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Nadat het bericht naar buiten kwam, ontstond er kortstondig paniek uit onder een deel van de bevolking. Wat betekent dit de komende 30 jaar voor de rechtspraak? Gaat het recht op abortus nu verloren? Kan het recht op gezondheidszorg nu worden teruggeschroefd? Zullen klimaatnormen onwettig verklaard worden? Blijven bedrijven wettelijk hetzelfde behandeld worden als mensen? Wordt een groep nieuwkomers teruggestuurd naar het land van herkomst omdat een regeling onwettig wordt verklaard? En wie bepaalt er bij onregelmatigheden bij de volgende verkiezingen wie er premier wordt? Al snel bleek dit allemaal niet het geval.

Er werd gevreesd voor de rol die het vinden van een nieuwe rechter zou hebben bij de aankomende verkiezingen. Alle fracties zouden zich ingraven voor een politieke strijd van epische proporties. De media zou maandenlang onophoudelijk over weinig anders berichten. De polarisatie in het land zou tot gevaarlijke confrontaties kunnen gaan leiden. Gewapende milities zouden de straten overnemen. Familieleden zouden van elkaar vervreemden. Het bleek allemaal niet het geval. 

“Dat is een triest bericht, ik wens de nabestaanden sterkte toe”, reageerde premier en VVD-leider Mark Rutte op het overlijden. “De Landelijke Selectiecommissie Rechters zal op basis van het functieprofiel een vervanger aanwijzen die de juiste vooropleiding heeft genoten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die rechters leven sowieso in een eigen wereldje en hebben geen binding met de echte wereld. Dus je kan net zo goed een vogelverschrikker benoemen.

Reageer
gravatar

Wat staat hier eigenlijk?

Is dit interessant genoeg om naar het Nederlands te vertalen?

Ach, laat maar.
Deze mevrouw denkt dat vertaling naar Brabbellands interessant maakt.

Fout uitgangspunt.