ivan_kislitsin / Shutterstock

Fabrikant van standbeelden van slavenhouders maakt zich zorgen over toekomst van bedrijf

De protesten rond de dood van George Floyd resoneren wereldwijd. Standbeelden van slavenhouders en andere symbolen van het imperialisme lijken hun beste tijd te hebben gehad. Bijzonder slecht nieuws dus, voor mensen die hun brood verdienen met het het bouwen van standbeelden van slavenhouders.

“We dachten dat we van de coronacrisis als slavenhoudersbeeldenfabrikant in principe geen last zouden hebben. Dan valt dit ons wel rauw op ons dak”, zegt Leopold Blauwdraad, eigenaar van Bronzen Ketting. Het familiebedrijf uit Surhuisterveen maakt al 5 generaties lang standbeelden van slavenhouders en genocideplegers.

“Als ik dingen lees als ‘Slavernij was mensenverachtend. Zolang we nog standbeelden van daders daarvan in de openbare ruimte laten staan laten we als samenleving zien dat we dit soort misdaden nog steeds niet écht afkeuren. Standbeelden van Lenin in Oost-Europa en van Franco in Spanje zijn ook weggehaald. Daar zijn die landen beter van geworden.’ Dan mis ik de nodige nuance. Zoals: waarom moet dat ten koste gaan van kleine ondernemers die nou eenmaal standbeelden bouwen van onsmakelijke historische figuren?”

Sonja Blauwdraad, dochter en beoogde opvolger van de beeldengieterij, ziet de toekomst echter niet zo somber in. “Ik vind het vooruitgang dat we kritisch kijken naar onze helden en onze geschiedenis durven te bevragen. De mensen dit dit op de agenda hebben gezet verdienen wat mij betreft een standbeeld. Ja toch?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tegenwoordig doen we dat ‘intelligent’. We betalen de slaven ‘loon’ zodat ze zelf huisvesting en eten moeten regelen. Veel goedkoper dan dat de slavenhouder, euh werkgever, dat moet doen. Met name in de lage arbeidsintensieve beroepen.
Lekker vangen voor de grote jongens!

Reageer