Albert Pego / Shutterstock.com

Openbare leven kan pas weer volledig op gang komen als racisme helemaal voorbij is

‘Wel zo veilig’

Het normale leven komt langzaam maar zeker weer op gang. Toch zeggen experts en gekleurde mensen dat we waakzaam moeten zijn. Het normale leven kan pas volledig op gang komen als racisme helemaal voorbij is.

“Je ziet het niet altijd direct als ergens racisme heerst, daarom moet je heel erg op je hoede zijn”, zegt activist Franklin Queen. “Soms lijkt het alsof het bijna is uitgeroeid, maar dan duikt er toch weer politiegeweld of economische achterstand op en dan blijkt racisme ineens overal te zijn.”

Volgens Queen is het een gevaar dat de symptomen van racisme vaak niet duidelijk te zien zijn. “Dus ook als je denkt dat jij er geen last van hebt, dan nog is het veiliger afstand te bewaren en te luisteren naar mensen die wel ervaring met racisme hebben.”

Ook volgens historicus Sascha Maduro moeten we er rekening mee houden dat we door het terugdringen van racisme niet roekeloos worden. “We moeten niet dezelfde fout maken die we na de Tweede Wereldoorlog gemaakt hebben. Toen dachten we ook dat het niet meer zo’n vaart zou lopen. Toen braken plots overal koloniale oorlogen uit. Zoiets moeten we dit maal koste wat kost voorkomen. Zolang er nog plaatsen zijn waar mensen met een donkere huidskleur structureel worden onderdrukt, zou ik nog even wachten met de polonaise.”

Wanneer racisme precies voorbij is, is volgens de betrokkenen niet te zeggen. “Maar augustus lijkt me eerlijk gezegd veel te optimistisch.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als die allochtone mensen nu eens niet ongevraagd de Nederlandse samenleving overspoelen en oververtegenwoordigd waren in misdaad cijfers zou er nog minder racisme zijn in Nederland. Etnische profileren doe je zelf.

Reageer
gravatar

Op Facebook heb ik gelezen dat de anti-racisten willen dat het programma ‘Opsporing Verzocht’ van de AVRO verboden wordt. Ze vinden dat het programma gebaseerd is op etnische profileren.

Niet politiek correct! ❌❌

Corrie.

gravatar

Alle verdachten onherkenbaar maken (privacy!) net als hun huidskleur (etnisch profileren!) en mogelijk buitenlandse accenten (inclusief Oost-Europees natuurlijk).

Tevens gaan er in de USA stemmen op om de politie maar AF TE SCHAFFEN. ‘De maatschappij moet het onderling oplossen, door elkaar te helpen enzo. Geen politie = geen politiegeweld, probleem opgelost!’

gravatar

De politie afschaffen werkt niet. Wat mij wel interessant lijkt is de politieagent die George Floyd heeft vermoord te straffen alsof hij een zwarte man zou zijn die de moord heeft begaan.

Dat wordt geheid de doodstraf. ❌❌

Corrie.

gravatar

Voor de lockdown zijn toch wel een aantal zaken mis gegaan aangaande racisme.

Neem bijvoorbeeld de Bulgarenfraude. Het is schandalig dat de ambtenaren van de belasting zich gefocust hebben op Bulgaren. Dat is niet politiek correct!

Of neem de aanpak tegen de Mocro-maffia. De politie had zich nooit mogen focussen op Nederlanders met een Marokkaanse afkomst. Dat is niet politiek correct!

The future is bright. 🌞🌞

Corrie.

Reageer
gravatar

Heel handig, dat racisme, want dan kan je allerlei maatregelen doordrukken die anders ondenkbaar waren.
Vrijwel niemand tikt de regering op de vingers, ook en vooral de volksvertegenwoordiging niet, ook de oppositie doet “braaf” mee.

Reageer