DutchMen / Shutterstock

Etnisch profileren Belastingdienst: multinationals met dubbele nationaliteit werden extra soepel gecontroleerd

De Belastingdienst heeft bedrijven met een dubbele nationaliteit jarenlang extra soepel gecontroleerd. Dat heeft de fiscus toegegeven na berichtgeving in bijna alle media. Bedrijven als Starbucks, IKEA en U2 werden vanwege hun buitenlandse afkomst extra losjes gecontroleerd.

De Belastingdienst hanteerde één criterium om te bepalen of een bedrijf winstbelasting moest overdragen of niet. Was het een Nederlands bedrijf, dan wel. Had het bedrijf eigenlijk ook een andere nationaliteit, zodat de Ierse, de Zweedse of de Amerikaanse, en voegde het verder niets toe aan de Nederlandse economie, dan niet.

Starbucks zelf is verbaasd over de soepele behandeling. “We dachten: wij zetten veel geld om, bij ons is veel te halen, dat zullen ze wel extra streng controleren”, vertelt CEO Kevin Johnson. “Maar nee hoor. We kwamen er later zelfs dat achter dat we per ongeluk kopjes koffie hebben aangegeven als intellectueel eigendom waar geen belasting over verschuldigd is. Dat bleken ze gewoon goedgekeurd te hebben.”

De Belastingdienst ontkent dat het zich schuldig heeft gemaakt etnisch profileren. Bedrijven hebben tenslotte geen huidskleur.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hmm, niet zo handig. Dat gaat verkeerd!

Wat ze ook zouden moeten doen is mensen met een dubbele nationaliteit extra goed controleren op belasting- , toeslagen, of verzekeringsfraude.

En buitenlanders als het gaat om WW- en ziektewetfraude. En oja, ook weer toeslagenfraude.

Dat zou best wel eens heel erg de moeite waard kunnen zijn!

Reageer
gravatar

En oja, asielzoekers op identiteits- en leeftijdsfraude.
En winkeldiefstal, inbraak en zwartrijden.

Oja, onder ‘overig’: verkrachtingen, steekpartijen en moorden.