Op1 / Youtube

‘Als we grote bedrijven nu steunen, gaan ze later misschien wel belasting betalen’

Er is veel discussie over het geven van overheidssteun aan grote corporates die nauwelijks belasting betalen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra begrijpt de kritiek, maar vindt het juist een reden om dit soort bedrijven wél steun te geven. “We moeten grote bedrijven laten zien dat ze iets aan ons hebben. Als we ze nu steunen met miljoenen euro’s, bouwen we een goede band op. Misschien willen ze ons dan later wel belasting betalen.”

“Dit soort bedrijven zijn heel gevoelig voor return of investment“, legt Hoekstra uit. “Als je dit soort partijen niet duidelijk maakt dat ze zonder al te veel voorwaarden een hele smak geld van de overheid krijgen in crisistijd, hoe kun je dan van ze verwachten dat ze op het moment dat de winst tegen de plinten omhoog klotst wél hun deel afstaan? Dat werkt ontzettend demotiverend. Als je het mij vraagt is dit precies de reden waarom dit soort bedrijven dan in de toekomst hun heil gaan zoeken in exotische belastingparadijzen als Singapore, de Caraïben of Nederland.”

Hoekstra vindt dat we grote bedrijven daarom moeten laten zien dat ze iets terugkrijgen voor het geld dat ze zouden kunnen afstaan. “En dan heb ik het niet alleen over infrastructuur, betaalbaar onderwijs voor hun werknemers, een sociaal vangnet, ouderdomsvoorzieningen, toegankelijke gezondheidszorg, door de overheid opgezette investeringsprogramma’s en dijken enzo, maar óók over miljoenen euro’s onvoorwaardelijke steun in tijden van een crisis. Dat ze over een jaar of tien tijdens de aandeelhoudersvergadering denken: we kunnen onze aandeelhouders over de rug van de belastingbetaler een exorbitant dividend uitkeren, maar we kunnen óók iets aan de Nederlandse overheid geven. En dan hopen dat ze dat laatste doen, natuurlijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hij heeft gelijk! Zo zit ik er ook in. Eerst miljoenen steun ontvangen, en over een jaar of tien zal ik eens gaan bedenken of belasting betalen een goed idee is.. 🤪

Reageer
gravatar

Die Naviteit van deze politici is puur gespeeld dan moet je wetten maken die er voor zorgen dat ze overal belasting moeten betalen altijd de armen wereldwijd laten lijden omdat er geen belasting binnenkomt bij arme landen vanwege criminele belastingontduik constructie,s altijd via een paar landen waaronder Nederland bah. Walgelijk

Reageer