Nicolas Economou / Shutterstock

Asielzoekers in kampen Lesbos moeten thuis vluchten

Griekenland verbiedt met onmiddellijke ingang vluchtelingenkampen waar zich meer dan honderd mensen bevinden. De Griekse regering vraagt de bewoners om thuis te vluchten.

“Het is levensgevaarlijk om nu met meer dan honderd mensen op een kluitje te zitten”, stelt de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. “We rekenen op het begrip en de medewerking van de vluchtelingen. Het is jammer, maar het is even niet anders.”

Premier Mitsotakis benadrukt dat de maatregel wordt genomen in het belang van vluchtelingen zelf. “Het is hartstikke onveilig om nu in zo’n vol vluchtelingenkamp te zitten. Er zijn 1.300 mensen per waterkraan, niemand kan de handen wassen omdat er geen zeep is, en, eerlijk is eerlijk, vluchtelingen doen té weinig aan social distancing. Het is in het belang van de mensen zelf dat ze thuis verder vluchten.”

De Europese Unie en haar lidstaten vormen op dit vlak een front met de Griekse autoriteiten: “We vinden het jammer dat het zo loopt. Als er nu genoeg medische zorg voorhanden was op het eiland, als de hutten waarin mensen sliepen ruimer waren en er, we noemen maar wat, warm water was, dan zouden we zeggen: we kijken het even aan”, zegt een woordvoerder van de EU. “Maar zonder die voorzieningen zien we geen andere optie dan deze moeilijke beslissing te nemen.”

Inwoners van de Griekse eilanden gaven gehoor aan de maatregel door bootjes terug de zee op te duwen. “We hadden de Grieken dusdanig lang met de kwestie laten zitten dat ze direct gingen meewerken”, zegt de EU-woordvoerder. “Fijn om te zien dat iedereen solidair is en zich aan de regels wil houden, gewoon om de veiligheid en gezondheid van die mensen te waarborgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de koffiehoek vinden we het een schoffering dat alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen ‘Tikkende tijdbommen’ worden genoemd.