Belish / Shutterstock.com

Is de Hongaarse aanpak iets voor Nederland?

In Hongarije is een noodwet aangenomen waarmee premier Orbán voor onbepaalde tijd kan regeren zonder tussenkomst van het parlement. Een totale dictatuur, dat klinkt misschien verstandig, maar werkt het ook? En zo ja: zou het iets voor Nederland zijn?

Of zo’n dictatuur echt werkt is nog niet helemaal te zeggen. De noodwet is pas net aangenomen en het duurt minimaal twee weken voordat de eerste effecten duidelijk worden. Nu zijn er nog veel mensen die tegen alle adviezen in naar het park gaan om te demonstreren. Zo’n dictatuur moet altijd even landen.

Nederland is met zijn parlementaire onthouding in ieder geval een stuk afwachtender dan Hongarije. Hier leeft bij de regering de opvatting dat het voldoende is om het parlement minder vaak en van grotere afstand te informeren, en dat het compleet afschaffen van de democratie geen meerwaarde heeft. Of zoals Rutte eerder in een persconferentie zei: “Wij kiezen voor een intelligente dictatuur.” Hij blijft tot op zekere hoogte vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Tweede Kamer. Of dat verstandig is, moet nog blijken. 

Experts vinden in ieder geval dat de premier hiermee vooralsnog een verstandige lijn kiest. RIVM-baas Jaap van Dissel: “Het klinkt heel veilig: celstraffen voor kritische journalisten en mensen die zich niet aan de lockdown houden. Maar je moet je ook voorstellen dat het een hele maatschappij ontwricht, alles ligt op zijn gat. En de kans dat uiteindelijk de democratie weer terugkomt als je die mensen na vijf jaar gevangenis weer vrijlaat, is levensgroot. Een dictatuur lijkt mij voor dit moment niet de oplossing.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met Rutte als premier wordt een dictatuur natuurlijk nooit intelligent. Blonde Geert en Thierry Bidet zijn ook niks. We moeten een sterke staatsman hebben, dus iemand die stevig onder de plak zit van zijn vrouw. Ik kan Monsieur d’Urinoir wel eens polsen – ik wil hem in het landsbelang best naar Den Haag sturen.

Reageer