Shutterstock / Studio Speld

Koning komt thuis niet echt aan toespraak schrijven toe

Koning Willem-Alexander zit thuis op bed aan zijn toespraak voor vanavond te werken, maar het lukt hem maar niet om eraan te beginnen. Zijn paleis is een puinhoop. Hij moet ook nog lunchen, boodsch
Word nu Vage Kennis voor onbeperkte toegang. Of registreer je als gast. Log hier in als je al Vage Kennis bent.

Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

.
De beste aanhef is natuurlijk NIET “Bemind volk…”, “Beste landgenoten…”, “Geachte belastingbetalers…” en al helemaal niet “Lieve mensen…”

Helaas voor Zijne Koninklijke Hoogheid is “Luistert Gij horigen en lijfeigenen…” al vele eeuwen uit de mode.

Uiteraard dient de Majesteit te beginnen met: “Onderdanen…”
Daarna leest hij het kerstverhaal van de RVD (RijksVoorliegDienst) voor, dat op de situatie is aangepast.
.

Reageer
gravatar

NEPNIEUWS!!

Deze lul met handjes krijgt een MILJOEN per jaar om het verhaal van iemand ANDERS op te lepelen.

En dan nog KNULLIG ook, zie Indonesië.

Totale kosten koninklijke OPERETTE overigens eerder HONDERDEN miljoenen per jaar.

Reageer
gravatar

Natuurlijk schrijven anderen de toespraak, maar er is een zeer goed betaalde acteur nodig om het min of meer overtuigend voor te lezen.

gravatar

Zeg Pun, om jouw onjuist gebruikt woord nu terecht te gebruiken: jij bent erg ‘rancuneus’ tegen republikeinen die gewoon zeggen waar het op staat. Dat is hun democratisch recht. Het koningschap daarentegen is een ondemocratisch recht. We hebben er niet voor gekozen. Het is ons opgedrongen.

gravatar

Een nogal moeizame uitspraak.
In dezelfde trant kun je ook redeneren dat de grondwet van 1848 ons is opgedrongen. Het volk is toen niks gevraagd.

Zo terug-redenerend zijn er talloze voorbeelden te bedenken.

gravatar

Leuk bedacht, maar je “vergeet” het “democratisch” gehalte van een koningschap uit te leggen. Een president is doorgaans door het volk benoemd voor een bepaalde termijn.

Op 16 maart 1815 riep de eerste Oranje-koning met steun van vorstenhuizen die over heel Europa heersten zichzelf uit tot koning. Overigens moest de tweede Oranje-vorst worden gechanteerd om de vierde grondwet van 1848 goed te keuren. Daarin werd zijn macht behoorlijk verkleind.

Thorbecke – grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie – was geen koningsgezinde maar een voorman van de libertijnse partij. Het was toentertijd nog ondenkbaar om een republikeinse staat (Bataafse Republiek) te blijven door de macht van Europese vorstenhuizen.

gravatar

Heer Maaike,

Jouw comment bevat allemaal prima opgezochte informatie, maar al die informatie geeft geen uitsluitsel optrent jouw aanklacht : “‘We hebben er niet voor gekozen. Het is ons opgedrongen.’

gravatar

Dat het koningschap ons is opgedrongen blijkt uit het volgende feit. Door de nare ervaringen met de voormalige Republiek der Nederlanden dulden de vorstenhuizen, die heel Europa beheersten, gewoonweg geen nieuwe republiek. Daarvan maakte de toen arme sloeber prins Willem Frederik die al lang op het koningschap vlaste, gretig gebruik. (Hij stierf stinkend rijk.) Maar jij beweert nota bene impliciet, zonder enige kennis van de historie, dat het volk toen al zou kunnen kiezen!

Probeer onderhand eens mijn uitspraak “We hebben er niet voor gekozen. Het is ons opgedrongen” eens fatsoenlijk te weerleggen met echte argumenten in plaats van domme rancuneuze berichten te sturen.

Overigens eindelijk ook eens de gebeurtenissen van destijds opzoeken zou jou sieren.

gravatar

Ik beweer dat de bevolking destijds niets is gevraagd. Dat kon ook niet want in die tijd was men nog niet toe aan het “concept “van de representatieve democratie. Jij beweert expliciet, dat ik impliciet allerlei dingen zou beweren!
Enfin, het instituut van het hedendaagse koningschap is inderdaad niet democratisch gekozen. Daar heb jij natuurlijk gelijk in.