Earthboundmisfit / Shutterstock.com

Wij begonnen een Montessorischool in Saudi-Arabië en dat ging niet van een leien dakje

Golfstaten pompen veel geld in islamitische scholen in Nederland, maar wat gebeurt er eigenlijk als je seculier onderwijs in de Golfstaten probeert te promoten? Wij namen de proef op de som en begonnen een Montessorischool in Saudi-Arabië.

Dag 1
We zijn aangekomen in het pittoreske Jeddah om de eerste palen van onze Montessorischool in de grond te slaan. “Do you know where we can build our Montessorischool?” vragen we aan een vriendelijke local. Hij verwijst ons door naar de zedenpolitie voor meer informatie.

Dag 35
Hoera! Het gebouw is af, we kunnen beginnen met het lesprogramma. We nodigen een heleboel notabelen uit voor de feestelijke opening, met hapjes en drankjes. De tap draait overuren, maar dat blijkt niet helemaal de bedoeling. Weet iemand trouwens waarom de conciërge opeens maar één hand heeft?

Dag 38
Een eerste tegenslag: onze lerares aardrijkskunde is ter dood veroordeeld. Ze zou iets lelijks gezegd hebben over de profeet. Nou ja, kan gebeuren. Morgen is het Mexicano-donderdag in de kantine, hopelijk komt dat de sfeer een beetje ten goede.

Dag 39
Geweldig nieuws! Onze gymnastiekleraar Bert van Marwijk heeft aan wat touwtjes getrokken, waardoor de doodstraf voor onze lerares aardrijkskunde is omgezet in 150 stokslagen.

Dag 41
Op verzoek van enkele bezorgde ouders en overheidsfunctionarissen hebben we enkele wijzigingen in het curriculum moeten doorvoeren. De themales “iedereen is gelijk” wordt vervangen door het eveneens leerzame “homo’s bestaan niet”.

Dag 42
Oei, enkele kinderen hebben toch de lerares aardrijkskunde op het marktplein zien bungelen. Wij zullen niet rusten voordat de verantwoordelijken voor deze kapitale blunder gestraft zijn. De onderste steen moet boven!

Dag 44
We hebben een compensatie van 100 miljoen euro gekregen voor de dood van onze lerares aardrijkskunde. Wat ons betreft is de zaak hiermee afgedaan. Wel zal de komende twee weken het tweede en het derde uur op dinsdag hierdoor komen te vervallen. Kijk op het prikbord voor actuele wijzigingen in de kledingvoorschriften.

Dag 50
In de schoolkrant zou een gemeen stuk hebben gestaan over de kroonprins. Wij bieden daarvoor onze nederige excuses aan. Lucas uit groep 7b wordt verzocht zich te melden op de Saudische ambassade in Istanbul.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij mochten de kerk en het personeel niet bekostigen. Terecht want de Saoedi-Arabische prinsen hebben geld in overvloed.

De kerk moest komen op een fabrieksterrein waar veel Filipijnse arbeiders te werk worden gesteld.

De bouw moest woorden aangepast aan de omgeving, dus zonder toren met klokken. Een minaret mocht wel.

Banken in de kerk werden niet op prijs gesteld, bidkleedjes mochten wel.

Wordt vervolgd.

gravatar

Tot slot

Kruisen mogen niet in Saoedi–Arabië vanwege de walgelijk brute wijze waarom een man met niet meer dan een lendendoekje hangt te lijden.

Als pastor werd een ambtelijke Saoedische imam voorgesteld, omdat hij een buurman heeft die iemand kent met een illegale Bijbel.

Vrouwen niet in de nieuwe kerk. Terecht, want dat past in de Oosterse cultuur. Enige aanpassing is natuurlijk niet verkeerd.

Ondanks deze kleine bezwaren is het ons toch uiteindelijk gelukt.

gravatar

Is er niet een beeldje te maken waarop De Heere Jezus gewoon gestenigd wordt?
Of de keel afgesneden?

Gewoon een beetje aan de plaatselijk kultuur aangepast.

Zo’n kruis is inderdaad te schokkend.