Shutterstock: Dragana Gordic

Nederland is helemaal klaar met 2021

Veel Nederlanders zijn helemaal klaar met 2021. Dit blijkt uit een peiling onder zo’n dertigduizend Nederlanders. Vooral alle beslommeringen rond het coronavirus valt de mensen heel erg zwaar. Het liefst zien de meeste landgenoten dat het jaar zo snel mogelijk voorbij is. 

Commentaren over het jaar 2021 variëren van ‘matig’ tot ‘volledig kut’. De 19-jarige Susan Litjes is dit jaar begonnen met een nieuwe studie ging vol goede moed een nieuwe spannende periode in. “Maar uiteindelijk zit je alleen maar thuis. Ik heb de faculteit nog niet eens van binnen gezien.”

“Wat een kutjaar”, vindt ook de 31-jarige Bram. De geboren Amersfoorter is al het hele jaar brak en tot overmaat van ramp is hij vanmorgen met zijn sokken in een plas water gestapt. “Wat mij betreft mag het snel 2022 worden.”

“Mensen snakken echt naar het einde van het jaar, ze kunnen niet wachten om in 2022 met een schone lei te beginnen”, duidt gedragspsycholoog Catherine Hofmeester de uitkomsten van de peiling. “De meeste klachten over 2021 hebben te maken met een gebrek aan persoonlijk contact. Veel mensen hebben bijvoorbeeld hun ouders of grootouders het hele jaar nog niet bezocht, of konden door het coronavirus niet met vrienden naar een festival.” Daarnaast wordt ook de verdeeldheid en de vijandige sfeer in het land als reden genoemd. “Nederland snakt naar verzoening, en daar is echt een nieuw startpunt voor nodig.”

Hofmeester zag zelf ook dat mensen in de loop van het jaar steeds moedelozer worden. “In de eerste minuten van het jaar ging het allemaal nog wel, maar op den duur hakt dat er alle tegenslag er enorm in. Vandaar dat mensen nu zeggen: hoe klote 2022 ook wordt, het kan nooit zo erg zijn als 2021.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *