GroenLinks doet niet langer mee aan ‘scorebordpolitiek’ en stemt bij voorbaat al in met alle begrotingen van het kabinet. Veel mensen vinden die keuze onbegrijpelijk, anderen vinden het een interessante nieuwe manier van politiek bedrijven. Er valt dus genoeg over te zeggen, maar wat levert de anti-scorebordpolitiek GroenLinks onderaan de streep op?
“Ik denk dat Jesse Klaver spijt gaat krijgen”, zegt fractievoorzitter Lodewijk Asscher van de PvdA. “Want dit gaat GroenLinks veel stemmen kosten. Kiezers begrijpen hier niets van en zullen de partij een dikke nederlaag bezorgen.” Wat voor cijfer geeft Asscher aan de nieuwe strategie? “Een 2. GroenLinks wint hier helemaal niets mee en hij zet ook de rest van de oppositie buitenspel.”
Politiek commentator Ron Fresen is iets minder negatief. “GroenLinks wil hiermee laten zien dat het een constructieve, regeringswaardige partij is. Een club waar je zaken mee kunt doen. Zo sorteren ze slim voor op een eventuele kabinetsdeelname na de volgende verkiezingen. En in de tussentijd moet je niet gek opkijken als ze achter de schermen wat punten binnenhalen, omdat de coalitie ze nu iets gunt.” Het cijfer van Fresen voor Klaver? “Een 6,5. Het is een risicovolle strategie, maar het kan goed uitpakken.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil niet aan onze analyse meedoen. “Kom op jongens, dat is zo ouderwets. Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Wat zei Fresen?”
I recommend that the opposition ask Volodymyr Zelensky to investigate Mark Rutte’s mother.
Je ken er altijd nog een leuk appartementje in Scheveningen aan over houden.
Ik begrijp niet wat Jesse daar zegt.
Ik ga dit in de koran opzoeken.
Liberaal Salon Socialisme. Jesse roert vanaf nu in zijn kopje groene thee met de klok mee.