fizkes / Shutterstock

7 tips om iemand die zenuwachtig is voor z’n presentatie nog zenuwachtiger te maken

Als iemand in je omgeving een presentatie moet geven kan dat veel zenuwen opleveren voor die persoon. Hoe zorg je er voor dat zo iemand zich dan nog meer zorgen maakt? Daar hebben we zeven tips voor opgesteld:

1. Spreek uit dat je heel hoge verwachtingen hebt

Verzeker de persoon die de presentatie moet geven dat het echt heel gek zou zijn als de presentatie geen enorm succes wordt: “Ik heb me hier enorm op verheugd. Ik verwacht van begin tot eind geboeid te zijn en ook nog om de oren te worden geslagen met grootse inzichten in de menselijke natuur en het universum, zonder dat het ten koste gaat van de lichtheid van het onderwerp. We willen natuurlijk wel met z’n allen een paar keer keihard lachen, maar dat is bij jou wel in goede handen.”

2. Zeg hoe goed alle andere presentaties waren

“Die vorige presentatie was goed zeg. En die daarvoor ook. We zijn met z’n allen echt on fire vandaag! Nu jij nog. Zou gênant zijn als die er als énige negatief uitspringt. Maar goed: succes!”

3. Benadruk dat er veel vanaf hangt

Bespreek ook even het slechtst mogelijke scenario. “Je weet dat je leven klaar is als deze presentatie niet goed gaat. Je praat het in je hoofd misschien goed door te zeggen dat als het niet goed zou gaan, dit een leermoment was, maar dat is niet zo. Als dit niet lukt, ben je klaar.”

4. Vestig de aandacht op het okselzweet

“Echt gaaf dat jij met zulke zweetvlekken gewoon het podium op durft. Maakt je heel authentiek. Anderen doen een jasje aan, maar jij durft je kwetsbaar op te stellen. Klasse!”

5. Wijs op de Franse gasten

“Op de eerste rij zitten een paar belangrijke Franse gasten. Het zou fijn zijn als ze je even verwelkomt in het Frans. Paar zinnetjes is al genoeg. Verder niet te veel zorgen over maken: de rest van de presentatie mag gewoon in het Italiaans. Bonne chance!”

6. Wees eerlijk over wat er mis kan gaan

Werp de mogelijkheid op dat de beamer of Powerpoint het straks niet doet. “Het gebeurt natuurlijk niet vaak, maar het is mogelijk dat de techniek niet meewerkt en je afschuwelijk afgaat, haha. Nou ja, niet dat dat het einde van de wereld is: je kan ook gewoon een black-out krijgen he!”

7. Voer de druk op door het publiek te betrekken

Maan nog voor de presentatie begint de zaal om stil te zijn. “Jongens, ik zou even goed opletten. Deze presentatie gaat je leven veranderen. Geloof me: deze jongen gaat je niet teleurstellen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Doe dit nu niet.
Iedere spreker, kan prima zelf bedenken waarom hij/zij straks op de plaat zal gaan.
Door het te externaliseren wek je alleen maar de woede in de spreker op. De adrenaline maakt dat de spreker in kwestie over de eigen angsten heen kan stappen.

Reageer
gravatar

Verbetering

Nog erger wordt het, als Jan van Tienen en Jop Eikelboom tegen de spreker in spe zouden zeggen, dat de Hooggeëerde Koninklijke Gasten halverwege z’n toespraak zullen besluiten om te vertrekken… gevolgd door het aanwezige gepeupel.

gravatar

De eerste paar rijen mogen altijd slachtoffer worden tijdens cabaret. Er overheen met de brandslang, of mondvol uitspugen.
Krijgen ze wel korting.

Nouja, gaat weer niet op voor de koninklijke steuntrekkers.
Die niet eens voor een dubbeltje op de eerste rij.