Groomee / Shutterstock

Leenstelsel voor gepensioneerden moet vergrijzing betaalbaar houden

Nu het aandeel ouderen steeds verder toeneemt en pensioenfondsen hun dekkingsgraad steeds verder zien dalen, zoekt politiek Den Haag naar creatieve oplossingen om de vergrijzing betaalbaar te houden. Zo heeft de Sociaal-Economische Raad onlangs voorgesteld om het pensioensysteem te vervangen door een leenstelsel voor gepensioneerden.

Wie na het afronden van zijn carrière met pensioen wil krijgt niet meer automatisch een vast bedrag per maand, maar kan tegen een zeer lage rente geld lenen van de overheid. “Op die manier kunnen we een kostenexplosie voorkomen, maar blijft pensioneren voor iedereen toegankelijk.”

Het geld dat bespaard wordt met het leenstelsel zal volgens de SER worden geïnvesteerd in de kwalitatieve verbetering van ouderenvoorzieningen. “Denk aan extra brede fietspaden voor elektrische fietsen, mooie uitzendingen over het koningshuis op Omroep MAX en elke zondag de eucharistieviering van Roelofarendsveen op een groot scherm’, legt SER-voorzitter Mariëtte Hamer uit.

Volgens de SER is het niet de bedoeling dat het leenstelsel ervoor zorgt dat alleen mensen uit rijkere gezinnen het kunnen betalen om oudere te worden. “We kunnen ons voorstellen dat veel ouderen huiverig zijn om geld te lenen. Zeker omdat zij opgegroeid zijn in een tijd waarin ze van de overheid eigenlijk alles gratis kregen. Daarom zullen we voorlichting geven om ze uit te leggen dat dit een kwestie van investeren in zichzelf is.” Daarbij is een leenstelsel volgens Hamer juist eerlijker. “Waarom zou de oma van de bakker mee moeten betalen aan het pensioen van de oma van de advocaat?”

Als gepensioneerden in het nieuwe systeem klaar zijn met leven hebben hun kinderen en kleinkinderen 35 jaar de tijd om de schuld af te betalen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Fantastisch stukje.

De realiteit is tegenwoordig zo gestoord dat met een minimale aanpassing de grap bloedserieus lijkt.

Correctie: is, niet lijkt.

Hoi Draghi, geef ons ons dagelijks gratis geld , Amen.

Reageer
gravatar

In de nieuwste vertaling van de Bijbel staat letterlijk: “(….) “Copuleer zo veel mogelijk en zonder anticonceptiemiddel, overbevolk de aarde en verniel de planeet.”