Kevskoot/Wikimedia Commons

Murenen: wat willen ze nou eigenlijk?

Hij is misschien wel het meest mysterieuze schepsel van de zee: de murene. Waarom zit hij toch altijd zo te kniezen in een spelonk? Wat wil die malle tube onderwaterchagrijn nou eigenlijk van ons?

Kijk hem daar zitten in zijn grot, terwijl hij met zijn kraaloogjes alles en iedereen de maat neemt. Een lachje kan er nooit vanaf, zelfs niet als je hem een compliment maakt zoals “wat kijk je stoer murene, wat mij betreft zou je niet misstaan in een videoclip van de bekende rapper Kendrick Lamar”. Zelfs dan blijft de murene je strak aankijken en bijt hij nog in je hand ook, als je niet oppast.

Je gaat je onwillekeurig toch afvragen waar het is misgegaan voor zo’n beest. Heeft hij soms zijn laatste oortje versnoept? Is zijn vrouw er met een ander vandoor? We zullen het wel nooit weten. De murene is er de moeraal niet naar om over zijn problemen te praten. Liever zwelgt hij in zijn eigen verdriet, terwijl hij met zijn rare mondje steeds verder wegzakt in een diepe depressie.

 

Download nu de app van De Speld!

 

Dat mogen vooral de diepzee-recreanten zichzelf aanrekenen. Die gaan toch al onder water met hun dure spullen, hoeveel moeite is het dan om ook wat interesse in de murene te tonen? Maar nee, veel liever zwemmen ze linea recta naar alle toegankelijke visjes zodat ze bij thuiskomst tegen hun imbeciele zoontje kunnen zeggen: “kijk jongen, papa heeft Nemo gezien. Hij zat tussen twee kwabben koraal.”

De murene ziet het ondertussen met lede ogen aan, en kruipt steeds dieper in zijn schulp. Zou het echt teveel gevraagd zijn om je ook eens in de murene te verdiepen? Om af en toe te vragen of je iets voor hem kan betekenen? Dikke kans dat die korzelige grotworst in werkelijkheid een prima kerel blijkt te zijn.

Dus wat willen die murenen nou eigenlijk? Een beetje affectie, dat is alles.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat is-ie dan toch geworden omdat hij te lang op een te hete barbecue heeft gelegen voordat hij teruggegooid werd in het water. Overigens zijn roofvissen als de murene (of moeraal) gereïncarneerde poiltici uit VVD-kringen, getuige hun specifieke gepen-kop. DENK Borealis (Genus proximus, differentia specifica) is nog volledig zonder politiek erkende sterfgevallen; voor deze species duurt dat nog zo’n 80 jaar tot hun maximale uitkeringsduur is verstreken).

gravatar

Dit is een mooie gelegenheid om De Speld even te vragen wat er nou eigenlijk terecht is gekomen van dat roggenjaar dat ze ooit hebben afgekondigd. Vrij weinig. Altijd maar weer dat voetbal en die draaiorgels.

Reageer