fizkes / Shutterstock.com

Vrouw hoeft baan niet meer als ze alleen wordt aangenomen omdat ze gekwalificeerd, intelligent, gedreven en vrouw is

‘Daar moet je toch niet aan denken?’

De TU Eindhoven heeft deze week aangekondigd het komende half jaar alleen vrouwen voor wetenschappelijke functies aan te nemen. De universiteit is tot deze maatregel gekomen omdat maar daar maar één op de acht vrouw is. Voor veel vrouwen hoeft het op deze manier echter niet meer.

Marieke Aalders (37) probeert al jaren een wetenschappelijke carrière op te bouwen, maar zal nu niet meer gaan solliciteren. “Straks word ik alleen maar voor mijn droombaan aangenomen omdat ik jarenlang heb gestudeerd, een goed cv heb opgebouwd, over alle gevraagde kwaliteiten en eigenschappen beschik, super gedreven ben en vrouw. Daar moet je toch niet aan denken?”

De universiteit is tot deze maatregel gekomen nadat het de afgelopen jaren op allerlei andere manieren geprobeerd heeft om de verhouding tussen mannen en vrouwen te verbeteren, maar helaas zonder succes. Sanne Weitinga (39) vindt dat een non-argument. “Het is al decennia lang zo. Waarom zouden we dan nu ineens met zo een maatregel geholpen moeten worden? Het voelt een beetje als een klap in het gezicht. Nee, ik bewaar mijn sollicitatie lekker voor over een half jaar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lieve Aïda, trek je niks aan van de bovenstaande reageerders. Mannen denken altijd dat ze leuk moeten zijn. Ik kan er zelden om lachen.

Reageer
gravatar

Helemaal eens Loes, satire maken kan iedereen, maar grapjes maken die je mening ondersteunen maken de speld pas echt de moeite waard.

gravatar

Beste Sanne en Marieke, het is voor jullie makkelijk om commentaar te leveren. Als afgestudeerden in een of andere zachte wetenschap maken jullie toch geen kans om binnen te komen bij de technische universiteit in Eindhoven.

Reageer
gravatar

Gelijk heeft ze. De TEU vergeet immers de belangrijkste kwaliteit die een vrouw moet hebben, overal en altijd dus ook op de TEU: mannen als loopjongen laten excelleren. Let op het woord jongen. Vrouwen doen dat niet.

Reageer
gravatar

Er is een veel groter probleem waar niemand het over heeft. Het aantal Zeeuwen dat in Groningen werkt is dramatisch laag. Zouden we niet moeten doen aan deze gebiedsdisciminatie? Ik zeg alleen nog maar Zeeuwen aannemen in Groningen.

Reageer
gravatar

Bijzonder dat de TU/e dezelfde criteria hanteert als ikzelf gedurende mijn puberteit; als het maar een vagina en een hartslag heeft… En na zes maanden is dit ook bespreekbaar…

Reageer