NOS/YT

Nederland boos over teruggeven roofkunst: ‘Kunstroven deel van onze cultuur’

Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft besloten koloniale roofkunst terug te geven aan het land van herkomst. Veel Nederlanders zijn daar niet blij mee: cultuurhistorische schatten van ex-koloniën moeten in westerse musea blijven liggen, is het veelgehoorde commentaar. “Ze zijn onderdeel van onze cultuur en onze geschiedenis.”

“Dit zijn onze voorouders, met andermans kunst”, zegt opiniemaker Rico van Pomerdam. “Dat zegt veel over wie we zijn. Als je de Nederlandse psyche wilt begrijpen, moet je terug naar het verleden. Met het behoud van roofkunst zeggen we: kijk, dit konden wij tweehonderd jaar geleden zelf al met een boot en geweren uit Afrikaanse paleizen ontfutselen.”

Met name voor de jeugd is het belangrijk dat ze echt kunnen ervaren hoe onze cultuur tot bloei is gekomen, vindt Van Pomerdam. “We hebben het recht de kunst die we zelf hebben geroofd te zien. Als we deze kunstschatten weggeven, verliezen we een essentieel deel van onze cultuurgeschiedenis. Dat zou echt erg zijn.”

Daarnaast is Van Pomerdam bang dat de teruggegeven kunst niet goed zal worden beschermd. “Tweehonderd jaar geleden zijn er een aantal westerlingen met een bootje en geweren langsgekomen, die hebben toen al die kunstschatten zomaar meegenomen. Wie zegt dat dat niet nog een keer gebeurt?”

Volgens Van Pomerdam zou het teruggeven van de roofkunst bovendien van weinig respect getuigen voor de inheemse culturen. “In veel landen is het al eeuwenlang traditie door rijkere landen te worden leeggetrokken. Dat mogen we ze niet zomaar afnemen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De traditie van kunstroven moet integendeel juist op de Werelderfgoedlijst van beschermde tradities/immaterieel erfgoed van Unesco komen!

Reageer
gravatar

Ik heb begrepen dat ze – de buitenlanders – onze cultuur gestolen hebben! Dus of ze die niet even terug willen geven dan. Met renten natuurlijk, want zo is onze cultuur.

gravatar

Nee hoor.

Als het bijvoegelijk genitief van het lijdend voorwerp onzijdig kan zijn, en de stam op -dt eindigt, mag zowel is als zijn worden gebruikt.

Benne is te allen tijde onjuist.

gravatar

In Duitsland staan langs de Rijn allerlei roofridderkastelen. Die trekken veel toeristen.
Daar zeggen we toch ook niets van?

Waarom zou dat voor roofkunst dan anders zijn?

Reageer