stock-asso/shutterstock.com

4 nonchalante vragen over de kinderwens van je 30-jarige werknemer die je toevallig net een vast contract moet aanbieden

Als leidinggevende doe je er goed aan om persoonlijke vragen te stellen aan je werknemers. Het straalt betrokkenheid uit en zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Ook als die werknemer toevallig een kinderloze vrouw van dertig is met een stabiele relatie en je haar na drie tijdelijke contracten eigenlijk meer zekerheid zou moeten geven. Haar eventuele kinderwens heeft natuurlijk niks te maken met het uitblijven van een vast contract, je wil gewoon weten hoe ze in deze fase in het leven staat. Hier vier ijsbrekers om deze vrouwen eens goed te leren kennen.

1. “Ik las dat een vrouw in Italië op haar 63e haar eerste kind heeft gekregen. Lijkt jou dat niet wat, zo vlak voor je pensioen?”
Je hebt er even over nagedacht en bent tot de conclusie gekomen dat vlak voor het pensioen eigenlijk het ideale moment is om een kind te krijgen. Jij begrijpt dat het combineren van kinderen en carrière voor vrouwen heel lastig is, ook al zou jij er altijd alles aan doen om het ze zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze manier kan de vrouw zich volledig focussen op haar werk en hoeft ze geen betaald verlof op te nemen.

2. “Hé, als jij kinderen zou willen, dan ga je die toch niet zelf baren?”
Er is tegenwoordig van alles mogelijk als iemand een kinderwens heeft. Laat zien dat jij er juist helemaal oké mee bent als iemand op een andere manier een gezin wil vormen. Met deze vraag straal je uit dat je echt geïnteresseerd bent in haar belevingswereld. Betrokkenheid is key.

3. “Ik hoorde van een vriend dat ze een vrouw die bij hem werkte na vijf jaar een vast contract gaven. Wat denk je? Is ze meteen het jaar erna zwanger. Echt fijn dat jij dat niet zou flikken. Toch?”
Dit gaat niet over zwangerschap, dit gaat over teamspirit. Of iemand wel of geen kinderen wil, speelt geen enkele rol in of jij iemand wel of niet een vast contract aanbiedt. Dus dan is het niet meer dan fair dat jij van je werkgevers verwacht dat ze dit soort beslissingen niet laten afhangen van zo’n administratieve factor.

4. “Even over het vakantierooster van 2024: het is oké toch dat jij alleen buiten de schoolvakanties mag opnemen?”
Om in de zomermaanden een constante bezetting te realiseren kun je maar beter zo vroeg mogelijk bij iedereen checken hoe de vlag erbij hangt. Zeker bij de mensen die wettelijk gezien in aanmerking voor een vast contract komen, is het belangrijk om alvast te polsen wat hun plannen zijn, maar je wil niet dat ze zich nu al moeten vastpinnen op een specifieke week. Wel zo sociaal.

Volg de Pin op Twitter, Instagram en Facebook


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *