Kleber Cordeiro / Shutterstock.com

Man ligt uur langer wakker van discussie over zomer- en wintertijd

Mick van Gool kan de slaap niet vatten. Het is 3 uur, en dan weer 2, en hij ligt daardoor een uur langer wakker van de discussie over de zomer- en wintertijd.

“Enerzijds wil ik de lange zomeravonden niet kwijt, maar anderzijds vind ik het ook niks als het pas om tien uur ‘s ochtends licht wordt. Maar van dat verzetten van de klok word ik ook gestoord”, peinst hij. “Eigenlijk is er geen ideale oplossing.”

Mick draait zich nog een keer om. “Minder ongelukken in het verkeer zou op zich wel prettig zijn, maar ja. Juncker drukt dit er nu wel erg overhaast doorheen. Wat als we straks ineens dezelfde tijd hebben als Litouwen? Daar wil ik niet aan denken.”

Het malen houdt maar niet op. Gelukkig kan hij er in maart een uur korter van wakker liggen. “Tenzij Nederland tegen die tijd gekozen heeft voor de permanente wintertijd”, beseft hij.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is een prima oplossing om zowel het probleem van altijd wintertijd (korter licht ‘s avonds in de zomer) en het probleem van altijd zomertijd (‘s winters in de ochtend pas om 10 uur licht) aan te pakken: variabele uren. Als we altijd wintertijd aanhouden, maar de uren in de middag gewoon wat korter laten zijn, dan wordt het ‘s ochtens in de winter niet te laat licht, en blijft het toch lekker lang licht ‘s avonds.
Ik stel voor dat we de uren in de middag, zeg tussen 12 en 6, gewoon 45 minuten laten zijn. Dan is het ‘s avonds welliefst anderhalf uur later donker! probleem opgelost.

En als we dan niet uitkomen met de 24 uur die in een etmaal moet passen, maken we gewoon de nachtelijke uren 75 minuten lang. Heeft iedereen ook een wat langere nachtrust. Ideale oplossing.

Reageer
gravatar

Wij van NOC-NSF maken ons grote zorgen over sporters die nachten lang wakker liggen over het wel/niet afschaffen van de zomertijd en of het dan altijd zomer,winter of normale tijd wordt. Zo kunnen de sporters niet presteren wie ons niet op onze super belangrijke taken richten.

Reageer
gravatar

De mate van beschaving van een volk wordt afgemeten aan zijn behandeling van sporters die doordeweeks bij daglicht met andere belangrijke zaken bezig zijn.