Studio Speld / Magharebia / Wikimedia Commons

Belangenverstrengeling? Bert Koenders is lid van de terreurgroep die hij als minister steun gaf

‘Hij heeft de schijn tegen’

Politiek Den Haag is weer opgeschrikt door een mogelijk geval van belangenverstrengeling. PvdA’er Bert Koenders blijkt lid te zijn van de Syrische terreurgroep Jabhat al-Shamiya, dezelfde beweging die hij als minister van Buitenlandse Zaken nog steun gaf.

“Dit hoort niet”, zegt hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden. “Als je als minister honderden pick-uptrucks aan een organisatie doneert en na je aftreden voor diezelfde groep burgerdoelen gaat beschieten, dan heb je op zijn minst de schijn tegen.”

“Je ziet wel vaker dat bewindspersonen na hun politieke carrière aan de slag gaan in het vakgebied waar ze zich al mee bezighielden”, zegt politiek commentator Ron Fresen. “Qua expertise is dat natuurlijk logisch, maar het roept wel dit soort vragen op. Van de andere kant: als hij wachtgeld opstrijkt is het ook niet goed.”

Bert Koenders laat vanuit zijn hoofdkwartier in Idlib weten dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken politiek verantwoordelijk is voor de mensenrechtenschendingen die hij pleegt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, de ambulances rijden af en aan met Nederlanders op weg naar een oogziekenhuis. In Den Haag, Haarlem, Maastricht en Alkmaar is er zelfs sprake van filevorming (van ambulances, dus). En dan praten we nog niet eens over de vele gevallen van “Balken in het oog”. Het wordt hoog tijd dat de Tweede Kamer zich daar in spoeddebat over buigt. Maar de lobbygroep PVVD66 zal zich daar wel tegen keren.

gravatar

Bert, ouwe reus! Zojuist met de spindoctors gesproken en dit is een publicitaire ramp; zowel voor jou als het kabinet! Maar er is een oplossing …

Syrië is een aflopende zaak. Maar de media hebben een nieuwe humanitaire ramp ontdekt: de hongersnood in Jemen.

Als jij nou samen met wat van Jabhat al-Shamiya rest naar Jemen verhuist en daar tekeer gaat, zijn wij beiden van dit hoofdpijndossier af. Jij brengt de broodnodige wapens naar die hongerende kinderen toe en wordt hun nieuwe messias.

Wij kunnen pronken met een nieuw Non-Lethal Assistance prject, waarbij wij jou nog meer hulp kunnen sturen!

Reageer