DextairPhotography / Shutterstock

Compromis: Rotterdam geen hoofdstad, maar krijgt wel 020 als netnummer

Rotterdam zal ondanks het populaire initiatief van de Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk niet de nieuwe hoofdstad van Nederland worden. Toch kwam er vandaag ook goed nieuws voor de Rotterdammers. Als blijk van waardering heeft de regering besloten om Rotterdam het netnummer van de hoofdstad te geven: 020.

“Rotterdammers hebben al jaren de mond vol van 020. Het was tijd voor een geste”, zegt Mark Rutte. Hij reist vanmiddag met een grote 020-taart naar de havenstad om het goede nieuws te vieren. “We hebben alle prominenten uitgenodigd. Jules Deelder mag ‘m aansnijden. Het wordt een heuglijke dag!”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik was even weg voor de havendagen in Zierikzee. Toen ik eraan kwam op de fiets zag ik links een route voor de wielerronde. Ik werd tegengehouden, wel tien keer door een beveiligingsagent aan de andere zijde rechts van het plein waar enkel kinderen aankwamen op de fiets. Je ging vanzelf net zo fietsen, het was alsof je zelf ook al in de competitie zat. Ik schrok me rot. Iedere keer als ik aanstalten maakte, ik was afgestapt, verder te rijden begon hij te schreeuwen, omroep Zeeland was er ook. Later hoorde ik iets over de nummer 1 tussen het gegalm over de sponsors door de luidsprekers, het gekkenhuis Emergo voorop. Ik vertelde iemand van de man die daar stond, kennelijk uit Rotterdam, ze zeiden dat er een aanslag was geweest op een wielerparcours ergens ver weg, nee het was niet de Tour de France. De beveiliging was enorm. Je bent gelijk verdacht en iedereen vraagt zich af wat je daar doet. Iedereen doet mee.

Reageer
gravatar

Die ochtend had ik ergens anders een Duitser ontmoet die 7 jaar lang door 29 landen had gefietst met zijn tent aan zijn fiets. Hij zei dat ze altijd dachten dat hij dakloos was en hem vroegen ‘waar hij zijn geld vandaan haalde’, zelfs als hij eens 40 euro voor een hotel betaalde. Hij maakte een grapje over whisky die naast ons stond, in de winkel. Hij zei zo’n grapje kun je in Duitsland niet maken, dan word je eruit gezet. Hij zei dat ze in Amerika vaak erg gastvrij waren en leefden als communisten. Een dakloos stel had hem zien staan daar en ze legden vijf dollar op zijn fiets. Toen kregen ze ruzie omdat ze niets anders meer hadden. Ze liepen weg en even later zag hij de vrouw met een blauw oog langskomen. Hij vertelde ook van de vrouwen die hij pas In Eindhoven had gezien met gelaatbedekkende gewaden een ijsje likkend.

gravatar

Ja, geef toe dat het van vindingrijkheid getuigt als vrouwen uit de daartoe geëigende gebieden, hier in Nederland een ijsje kunnen likken, Door de brievenbus voor de ogen, langs de neus naar de mond; het is voor niet-moslims niet te realiseren zonder morsen en vlekken. Toch hoopvol: zelfs in Nederland zijn principieel niet te integreren Salafisten nu bereid hun vrouwen verkoeling te bieden anders dan geforceerde luchtkoeling onder de boerka middels draagbare ventilatoren.

gravatar

De fietser op zijn wereldreis in zijn eentje die ik die ochtend ontmoette naast een drankhandel gaf een experiment aan met kinderen waar een paar objecten steeds verschoven wordt waardoor ze in de war raken wat wat is. Hij zei het gaat allemaal over de merknamen. Er is ook een gedicht over commercie dat hierover gaat.

De hoofdprijs

Toen ik die avond Zierikzee uitfietste stopte ik even bij een verlaten bushokje om mijn jas aan te doen en wat bij te komen. Ik ging even uit de wind zitten. Het weer was wat van slag. Er stond een man die een beetje dreigend keek. We hadden het even over de wielerronde, ik zei iets over de hoofdprijs van een van de belangrijke sponsors Emergo. Hij zei dat is toevallig, daar ga ik net naartoe. Hij stond blijkbaar op de bus erheen te wachten. Hij had in een groot psychiatrisch centrum in Groningen gezeten, op rechterlijk bevel, en zei dat het wat rustiger was hier. Hij zei dat het buiten de muren nog erger is. Hij herhaalde wel drie keer het woord manipulatie.

gravatar

Een populair initiatief, maar dan komt Rutte langs om het te compromitteren … Nee, Mark! Echt niet hetzelfde als compromis.
Rotterdammers kunnen niet onderhandelen; alleen maar het netnummer 020 gekregen. Er had zoveel meer behaald kunnen worden. Bijvoorbeeld:
– De verhuizing van Ajax naar De Kuip. Wanneer Feyenoord City gebouwd is, heeft deze stadion geen vaste bespeler meer. Kunnen Jules Deelder en de andere Rotterdammers eindelijk goed voetbal iedere twee weken zien.
– De loop van de Amstel veranderen. Wanneer deze rivier door de stad stroomt, kan de naam worden veranderd. Wordt de plek vanzelf de hoofdstad. Paul de Leeuw is bereid de eerste steen te plaatsen.
– Femke Halsema: Leefbaar blij dat de naam van de burgemeester op zijn Nederlands uitgesproken kan worden.

Toch maar een cursus Onderhandelen volgen bij Donald Trump?

Reageer
gravatar

Jottem, Mark Rutte doet een geste. Benieuwd of ‘ie vanavond nog is thuisgekomen. Rotterdam, onder aanvoering van van Jules, zal hem ongetwijfeld die hele taart hebben laten opvreten, om daarna te kijken of ‘ie bleef drijven toen ‘ie de maas in geflikkerd werd.

Reageer