Shutterstock / Peter Wollinga / PhotoSt

Vloeibaar water gevonden in Nederland

Al wekenlang werd er over gespeculeerd, maar hard bewijs ontbrak altijd. Maar gisteren publiceerden astronomen in het vakblad Science dan eindelijk het verlossende woord: er is echt vloeibaar water aangetroffen in Nederland.

Ook de sporen van rivierbeddingen met nog niet geheel leeggelopen opblaasflamingo’s duiden erop dat er heel recent nog water door Nederland is gestroomd

Er waren al langere tijd aanwijzingen dat Nederland in het verleden vloeibaar water heeft gekend. “Op verschillende plekken hebben we droge poelen gevonden met resten blauwalg op de bodem, een levensvorm die doorgaans in water leeft”, vertelt astrobioloog Federico Montesini. “Ook de sporen van rivierbeddingen met nog niet geheel leeggelopen opblaasflamingo’s duiden erop dat er heel recent nog water door Nederland is gestroomd. Maar direct bewijs voor vloeibaar water bleek moeilijk te vinden.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Tot gisteren dus. “Uit radarwaarnemingen van een koelbox in de buurt van Loosdrecht is af te leiden dat onder de ijsafzettingen langzaam smeltwater wegdruppelt. Dat gaat natuurlijk nog niet om enorme hoeveelheden, maar toch is het voor het eerst dat we onomstotelijk kunnen bewijs dat Nederland niet de dorre, stoffige plek is die we sinds juni altijd dachten dat het is.”

De vondst roept direct vragen op over de mogelijkheid op leven in Nederland. Montesini waarschuwt dat we niet te vroeg moeten juichen: “Ik vraag me af of organismen kunnen overleven in deze temperaturen met zo weinig water, maar we hebben wel airconditioners gevonden waarmee organismen mogelijk kunnen overleven.”

Voor een bemande missie naar Nederland is het volgens Montesini sowieso nog veel te vroeg. “Nee, voordat we daarover kunnen nadenken moeten we eerst bewijs hebben dat er in Nederland ook blikjes cola, ijskoude biertjes en cornetto’s voorkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *