RONNAKON INTAKUM / Shutterstock

Meeste beelden zeggen slechts 342 woorden

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een uitspraak die we klakkeloos voor waar aannemen, maar is die wel juist? Kunsthistoricus Ton Heerschel uit Utrecht durft te stellen van niet. Na jarenlang onderzoek is hij tot de conclusie gekomen dat de meeste beelden maar 342 woorden zeggen.

“342, niet meer. Daarmee is echt alles wel gezegd”, aldus Ton over het hier getoonde voorbeeld uit zijn collectie:

Dit is een foto van sokken. Een foto genomen bij daglicht of met flits, met een telefoon of camera. Op deze foto staan meerdere sokken, vijf paar en twee losse. De twee rechter paren zijn donkergrijs van kleur. Het achterste paar heeft een zwarte kleur. Er is veel discussie over de vraag of zwart een kleur is. De sokken links daarvan zijn lichtgrijs. Het sok-paar links is wit, of nou ja, gebroken wit inmiddels. Er is veel discussie over de vraag of wit een kleur is. Ze zijn niet helemaal wit, want de twee identieke sokken hebben wel een lichtblauw logo. Maar voor het overgrote deel zijn die twee sokken wit. De voorste sokken zijn los. Eén daarvan heeft een donkergrijs randje en een donkergrijze hiel. Voor de rest is die sok wit. De andere sok is helemaal lichtgrijs, en is gemaakt van een dun stofje. Waarschijnlijk zit de sok niet zo lekker. Anders had de eigenaar wel meer zijn best gedaan om de andere sok niet kwijt te raken. Soms wordt de verloren tweede sok met opzet weggelaten, als stilistisch middel. De sokken zullen grotendeels van katoen gemaakt zijn, met een klein percentage polyester. De voeten van de drager kunnen daardoor ademen. Of van de dragers dan. Wie de dragers zijn is niet bekend. Wel dragen zij het liefst sokken met een neutrale kleur. De sokken liggen op een stuk textiel in de kleuren blauw en rood met witte stiksels, dat dient als een picknickkleed. De sokken zijn genderneutraal en niet nieuw, daar zij in een bolletje gerold zijn. En ze zijn schoon, want vieze sokken rol je niet in een bolletje. Die leg je trouwens ook niet op een picknickkleed. Er heeft niet echt een picknick plaatsgevonden. Dan zouden er ook andere spullen bij de sokken zijn. Als de eigenaar van de sokken wil picknicken, is dit kleed van bamboe wel een uitstekende keuze. Dan neem je geen zand mee terug naar huis en die hoef je ook niet te wassen. Het ligt alleen niet zo lekker als een dekentje.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mwah, ik ben niet overtuigd. Had Ton Heerschel een betere toegang tot de derde geldstroom gehad, dan wed ik dat ie wel aan duizend woorden was gekomen.

Reageer
gravatar

Ik zou het niet anders hebben kunnen formuleren.
342, klopt precies.
ALTIJD!

Net zoals het laatste beetje uit een fles altijd PRECIES in het glas past.
Ik kijk niet eens!

Reageer
gravatar

Die Ton kan dat 1000 keer beweren, maar ik geloof hem nooit. Ik heb een keer een foto van hem gezien, en die sprak boekdelen. Iemand met zulke ogen kan alleen maar onzin uitkramen. Doe mij maar Gaston.

Reageer