Dries van Agt vindt dat mensen te makkelijk oordelen over het executeren van Molukse treinkapers in 1977. De toenmalig minister wijst erop dat er in die tijd heel andere normen golden.
“Het waren de jaren ‘70, het was een totaal andere tijd”, zegt Van Agt. “Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om daar met onze huidige democratische en rechtsstatelijke blik een oordeel over te vormen. Maar we hebben het wel over veertig jaar geleden. We betaalden nog met guldens; de Paarse Revolutie had nog niet plaatsgevonden.”
“Het was in de jaren ‘70 ook normaal dat je als man je haar tot aan je billen liet groeien”, vervolgt Van Agt. “Dat zouden we nu ook niet meer doen. Maar was het dan fout? Misschien. Het was gewoon de tijdsgeest, je wist niet beter. Anno 2018 kan dat natuurlijk niet meer, maar dat kun je niet één op één vertalen naar 1977. We oordelen nu toch ook niet over de misstanden tijdens de Tweede Wereldoorlog?”
Leon de Winter is het deels met Van Agt eens. Hij vindt dat je naar de gebeurtenissen moet kijken door een bril van de jaren ‘50. “De oorlog was afgelopen, de Watersnoodramp net achter de rug en Nederland zat vol in de wederopbouw. Drees was premier, Hongarije kon voetballen. Het is aan mensen uit die tijd om een conclusie te trekken.”
Als Van Agt nu in dezelfde situatie zou komen, zou hij naar eigen zeggen overigens wel degelijk anders handelen. “Vanzelfsprekend! Destijds was het duidelijk: je schoot iemand die op de grond lag van dichtbij dood. Nu kan dat niet meer. Daarom zou ik nu de instructie geven om een nekklem te gebruiken.”
Wel sportief.
Zwart-wit foto’s. Dat had nog wat.
Je weet hoe je van iedere kleurenfoto een ‘artistieke’ zwartwit-versie kunt maken hè?
Op welk knopje je moet drukken, zeg maar.
Terrorisme, terrorisme?
Riepen ze alla akbar dan?!
Nou dan.
Gewoon zwartrijders die om een een beetje respect vroegen.
Van Agt in de gevangenis
Den Uyl is in den olie.
Ze hadden toch kunnen tezeren?!
Waren gewoon verwarde mannen in die trein.
Oja, en één verwarde vrouw.
Het privé autobezit bezien vanuit de normen van vandaag was natuurlijk nog niet zo ver ontwikkeld.
De fiets stond nog over de grens. Met zonder banden.
Wat Van Agt er nog vergeet bij te vermelden, is dat er in de jaren ’70 normaal met scherp geschoten werd en er tegenwoordig heel hard “pang pang” geroepen wordt.
Hoewel de intentie hetzelfde is, zal het resultaat ervan enigszins verschillen.
De patronen werden toen nog in guldens afgerekend!
Maakt best uit, aangezien ze er een paar duizend hebben afgevuurd.
Dit bericht overschaduwt het feit dat het tevens de eerste keer was dat de trein niet op tijd reed.
Nee nee Wiemersma, in ’75 hadden er bij Wijster ook al eens een stel Molukkers aan de noodrem getrokken
Dat was de eerste keer Fake News.
Starfighters (f104geest) bestaan niet Wiemersma. Toen knipte ze nog gaatjes in je kaartje. Met een tangetje.
In ieder geval heeft Van Agt geen opdracht gegeven hele dorpen uit te moorden, dus inclusief bejaarden, vrouwen en kinderen. Dat waren de jaren 40 in “Ons Indië”, dus het gaat vooruit.
Dat is gedaan door Raymond Westerling, bijgenaamd de Turk. Hij heeft in de rang van Kapitein de commandant van de Speciale Troepen ten tijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd hele dorpen op Zuid-Celebes uitgemoord.
Dat was ten tijde van het Kabinet-Drees. ?Een PvdA’er.?
Corrie.
En het was een socialistenhater.
De oorlog was pas 32 jaar voorbij. De elites van toen hebben geleefd in een tijd dat het standrechtelijk executeren nog heel gewoon was. Ontwenning kost nou eenmaal veel tijd, zeker voor elites.
Je kunt ook niet iedere treinkaper gelijkelijk behandelen.
Bekeken met de bril van de jaren ’40 viel het mee…
Precies, de KNIL sneed nog kelen door.
Helemaal fout; het was “het” KNIL !
ik zou hetzelfde gedaan hebben. Die Molukkers hadden maar terug moeten reizen naar hun eigen land!
Iemand, zou jij onderhand niet eens terugkeren naar Iemandsland.
Je weet niet waar je over praat “iemand”. Terugkeren naar hun eigen land? Die Molukkers was een eigen land beloofd door Van Agt, maar die kregen ze niet, in plaats daarvan werden ze weggestopt in een voormalig concentratiekamp. Ze zouden niks liever hebben gewild toen dan terugkeren naar hun eigen land.
Ja, ze hadden toch een trein?!
Kedeng-kedeng naar eigen land.
Dat weet toch iedereen.
We kunnen misschien wel lachen (of huilen) om deze uitspraken, maar laten we met z’n allen pas met een oordeel komen als 2059 is aangebroken.