Wikimedia Commons / Wutsje

Culturele hoofdstad Leeuwarden nog niet af

'De Friezen moeten de cultuur nog vanaf de bodem opbouwen'

Wie vandaag door Leeuwarden loopt, kan zich nog moeilijk voorstellen dat het morgen de culturele hoofdstad van Europa zal zijn. Overal waar je kijkt, staat de cultuur nog in de stijgers: theatervoorstellingen die nog maar half af zijn, schilderijen die nog geschilderd moeten worden en acteurs die op instorten staan.

De bouw van de cultuurhoofdstad heeft volgens cultuurkenner Eduard van ‘t Hof vertraging opgelopen door dat het Leeuwaren is: “Ik had al voorspeld dat dit mis zou lopen, daar hebben ze zich lelijk op verkeken. Het is natuurlijk idioot om een Europese cultuurhoofdstad in Leeuwarden te organiseren. Ze hebben hier helemaal geen cultuur van cultuur. De Friezen moeten de cultuur nog vanaf de bodem opbouwen.”

Volgens de organisatoren komt echter alles goed. “De paniek is overdreven. Morgen noemen wij ons de culturele hoofdstad en dan zijn wij dat ook. Wat er ook gebeurt.”

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op Leeuwarden als culturele hoofdstad. Een aantal maanden geleden kwam de stad in opspraak toen bleek dat tientallen Friezen werden uitgebuit bij de bouw van cultuur.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De sleutel ligt bij de Oera Linda, over de vierduizend jaar oude Friese beschaving, met parallellen naar het verloren Atlantis. In 1933 werd het boek een hype in Duitsland. Men zag het daar wel als de oerbijbel van de Germanen, een opvatting die met de publicist Wirth gedeeld werd door Heinrich Himmler.

Reageer
gravatar

De Friese beschaving van die tijd was niet beperkt tot Friesland maar bestond ook in bijvoorbeeld Zeeland. Walhallagara (gaarde van Walhalla, of Walcheren, het paradijs) was een van de centra van de cultuur van die tijd.
Al die namen met Wal refereren aan de Kelten.
Wal = Gaul of Kelt. Zie ook Wales, Wallonië.
Zelfs Wall Street is ervan afgeleid.
Het heeft alles te maken met de wal.

gravatar

In Duitsland werd het boek al spoedig gezien als niet al te complimenteus voor de Duitsers.
Het werd wel populair in New Age kringen.
De auteur is nooit achterhaald.

gravatar

Wall Street refereert aan de Walen uit België.
Verder.
Wal = ook Gal. Gallië, Galicië (Spanje, Polen), Galatië (Turkije).
Cornwall (Engeland), Wallis (Zwiterland), Walachije (Roemenië).

gravatar

Professor Van der Plas,
Wat betreft de collaboratie, de bouw van bunkers was zoals nu (de vele vakantieparken) ‘goed voor de economie’ of de werkgelegenheid.
Ze moesten ‘geld verdienen’.

gravatar

“Overal waar je kijkt, staat de cultuur nog in de stijgers”. Da’s nog altijd beter dan een cultuur die in de dalers staat.
Doet me trouwens denken aan mensen die schrijven dat ze “met stijgende verbazing” lazen dat … enz. Nooit zal iemand zeggen dat-ie met dalende verbazing ergens kennis van heeft genomen.

Reageer
gravatar

Sorry, maar zoals elk weldenkend mens (geen friezen dus) weet is er geen verschil tussen Fries en koeterwaals.