Syda Productions / Shutterstock.com

Nieuw onderzoek wijst uit: oud onderzoek was ruk

Studie maakt gehakt van eerdere conclusies

Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan: de resultaten van oud onderzoek zijn ruk. In een net verschenen artikel in het prestigieuze tijdschrift Science laten ze geen spaan heel van het broddelwerk van hun voorgangers.

‘Kortzichtig,’ ‘beperkt’, ‘onvolledig’ en ‘Jezus wat dachten die gasten wel niet’. Zomaar een paar termen die de onderzoeksgroep onder leiding van Charlotte Kool gebruikt om de conclusies van eerdere studies te beschrijven. “Met een paar simpele experimenten hebben we weten aan te tonen dat de eerdere conclusies grotendeels onjuist zijn, of in ieder geval hooguit een deel van de waarheid laten zien,” aldus de universitair hoofddocente. “En dan te bedenken dat die lui die het eerdere onderzoek hebben uitgevoerd in principe als serieuze wetenschappers gezien worden. Terwijl, als je hun papers nu terug leest wordt wel duidelijk dat ze echt het buskruit niet hebben uitgevonden.”

Kool hoopt dat het geklungel van zijn voorgangers niet zonder consequenties blijft: “Door het oude onderzoek hebben mensen in ons vakgebied jarenlang totale onzin voor waar aan gehouden. Ze zouden de wannabe-wetenschappers die ervoor verantwoordelijk zijn van de universiteit moeten trappen. Dan denken ze in de toekomst misschien twee keer na voordat ze een verouderd theoretisch kader hanteren. Kom nou zeg.”

De wetenschap mag blij zijn dat is eindelijk is ontdekt hoe de vork in de steel zit, vindt Kool. “Anders hadden we tot het einde der tijden met het verkeerde paradigma opgescheept gezeten. Met de kennis van nu is het onbegrijpelijk dat die prutsers echt dachten dat de wereld zo in elkaar zat. Die mensen snappen duidelijk niet hoe wetenschap werkt.”

Verder onderzoek is volgens Kool volstrekt onnodig.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Of Charlotte moet een jongensnaam zijn of de zin “Kool hoopt dat het geklungel van zijn voorgangers niet zonder consequenties blijft” klopt niet.

Reageer