Shutterstock / goodluz

Black Mirror werkt aan aflevering over de dag waarop je moeder WhatsApp installeert

'We wilden een verstikkend universum scheppen waaruit ontsnappen niet mogelijk is'

Wat gebeurt er als je op een dag een appje krijgt met “hallo lieverd ik heb whatsapp”? Dat is het uitgangspunt van de nieuwe aflevering van Black Mirror over een dystopische toekomst waarin je moeder WhatsApp installeert. Regisseur Charlie Brooker verkent in de aflevering het snijvlak van moeders en nieuwe technologie en zal de kijker opnieuw confronteren met een scenario dat de werkelijkheid huiveringwekkend dicht benadert.

Al snel wordt de berichtenstroom van kwaad tot erger. Het gaat van “werkt dit?” via “He waarom antwoord je niet” en “??????” tot “Ze gaan WhatsApp verbieden!!! Stuur dit bericht naar al je contacten zodat ze jouw account niet sluiten. Dit is niet nep dit heeft in het nieuws gestaan!!!”

“We wilden een verstikkend universum scheppen waaruit ontsnappen niet mogelijk is“, legt Brooker uit. “Eentje waarin je non-stop flauwe memes opgestuurd krijgt die je twee maanden geleden al hebt gezien en video’s van baby’s van familieleden van wie je de naam niet eens kent. Tot overmaat van ramp komt de opslag van je telefoon vol te zitten”

De aflevering ‘verjaardag oom Steven cadeau ideëen ??’ is binnenkort beschikbaar op Netflix

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze aflevering van Black Mirror zal het aanknopingspunt zijn van niet alleen vervolgafleveringen, maar complete seizoenen. Het is eigenlijk ook een vorm van leedvermaak hoe de moderne mensch zichzelf klembijt in zaken die oorspronkelijk zo aanlokkelijk leken. Genieten!

Reageer
gravatar

De boodschap van Black Mirror is kennelijk satire. De techniek is net als het Engels voor de boer, het klinkt ergens altijd geil. Op dit vlak zoekt de Nederlander zijn ik. Het is een zwarte spiegel. Tal van meditatietechnieken zijn geënt op Narcissus die mediteert op zijn spiegelbeeld, erin valt en verdrinkt. Zo is de ‘spiegelsfeer’ de astrale tegenhanger van de materiële werkelijkheid waar al onze illusoire droomwensen worden weerspiegeld. Ik las eens dat de goeroe een steen in het water werpt om de zelfingenomen discipel verzonken in zichzelf en afgetrokken van iedere relatie, weer in relatie te brengen. Relatie is realiteit, hoewel voor de meeste mensen puur impulsief: actie en reactie zonder bewustzijn.

Reageer
gravatar

Ik schreef eens ergens kritisch over techniek, en kreeg als commentaar van iemand dat als ik zo tegen de technologie bent ik een hypocriet ben er gebruik van te maken en er zelfs kritiek op te geven via internet. Ja, het is zo, het bevestigt de discriminatie die er is door techniek. Tenslotte als je de techniek gebruikt moet ‘je je daarnaar gedragen’. De norm die techniek stelt, is dus culturele onderdrukking, ondanks de schijnbare mogelijkheden van internet. En het wordt zo geregeld dat net als thuisbankieren iedereen dan zich er dan maar in moet bekwamen om een mening te mogen hebben of zelfs een bestaansrecht.

gravatar

Ik was wel de eerste die het opnam tegen de dictatuur van de techniek. En nog steeds begrijpen mensen de actuele waarde hiervan niet.