Dragana Gordic / Shutterstock.co,

Onderzoek: het gaat toch niet om het idee

Mensen willen relevant cadeau

Het gaat toch niet om het idee. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Mensen willen wel degelijk een relevant cadeau.

Hoofdonderzoeker Elly van Kesteren noemt de uitkomst revolutionair: “Al tientallen jaren gaan we er ten onrechte van uit dat we erbarmelijke cadeaus kunnen geven, omdat het toch om het idee gaat. De realiteit is dat de ontvanger iets leuks verwacht, en niet slechts de minimale inspanning om een willekeurige winkel binnen te lopen en voor zo min mogelijk geld iets te kopen wat er enigszins leuk uitziet.”

Bij minder dan 5 procent van de onderzochte mensen tovert een pakket met douchegel of geurkaarsen op een mooi dienblad een lach op het gezicht. Van Kesteren: “Bij vrijwel alle respondenten verdwijnt dit soort spullen direct in de cadeautjesla voor mensen die ze niet echt mogen.”

In het onderzoek toonde Van Kesteren een opvallende paradox aan. “Veel respondenten geven aan dat ze willen dat de gever heeft nagedacht over het cadeau. In die zin vinden ze het idee dus wel degelijk belangrijk. Er is dus verder onderzoek nodig naar de idee ‘idee’.”

Zo’n 3 procent van de mensen wil nog wel met de hand over het hart strijken bij kinderen tot een jaar of 6. De meerderheid is echter van mening dat ook zij in de huidige maatschappij gewoon een behoorlijke tekening moeten kunnen maken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geef hem een cadeautje dan ben je er weer vanaf.
We laten het gewoon opsturen, dan hoeven we er niet naartoe.
Hij heeft trouwens zelf nooit zijn verjaardag gevierd, en hij weet niet eens wanneer wij jarig zijn.
We hebben nu in december Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw. En zijn verjaardag. Wel een beetje veel, vind je niet?
Hij zei toch zelf dat hij niet aan materiële dingen hecht, nou dan.

Reageer