NOS Jeugdjournaal / YouTube.com

Mysterie op de Veluwe: gek doorzichtig huis duikt op in Apeldoorn

Niemand die weet wat het te betekenen heeft

Het houdt de gemoederen in de omgeving van Apeldoorn flink bezig: van de ene op de andere dag stond er plotseling een gek doorzichtig huis in het stadscentrum. Wat heeft dat te betekenen? Wie is er verantwoordelijk?

Volgens sommige mensen gaat het om een marketingstunt. “Ik denk van een chipsfabrikant, of van een telecomprovider,” zegt Aart Griffioen (52) die al zijn hele leven in Apeldoorn woont. Zijn vrouw Barbara heeft een ander idee: “Ik denk dat het een afstudeerproject is van iemand aan de kunstacademie. Performance art, noemen ze dat. Wel knap hoor, zo’n raar huis bouwen. Het heeft me echt aan het denken gezet.”

In het huis zijn twee mannen en een vrouw aanwezig die beurtelings tegen zichzelf praten. Het voedt de speculatie dat het om een begeleid-wonen-project gaat. “Volgens mij is die vrouw een sociaal werkster, en zijn die twee anderen gehandicapten,” denkt Joey (24) uit het naburige Twello. “Ik vind het heel mooi dat zoiets kan hier. Die mensen moeten ook gewoon de kans krijgen om middenin de maatschappij te staan.”

Maar of het nou om een marketingstunt gaat, een woonproject of zelfs om een religieuze sekte: veel Apeldoorners maken zich zorgen. De bewoners van het gekke doorzichtige huis hebben al sinds maandag niets meer gegeten. Veel mensen gooien daarom kleingeld door de brievenbus, maar vooralsnog maken de bewoners geen aanstalten om er wat lekkers van te kopen.

Het gedrag van de bewoners maakt het mysterie van het doorzichtige huis des te groter. Maar wat ze er nou werkelijk mee willen zeggen? We zullen het wel nooit weten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Cor,

Dat komt dit jaar door de vertaler van Google die serious request vertaalde met serieuze verzoek.

Ik heb erger meegemaakt. Vorig jaar maakt Google er schooiende, hongerige Nederlandse schijfberijders achter glazen wand van.

gravatar

Een dergelijke discussie wordt nu al enkele jaren gevoerd bij het leugenbankje aan de Oosterschelde waar een glazen huis werd gebouwd nadat ik een boek begonnen was over het ouderwetse huis met strandje. Maar hier is de begane grond wel in zwart glas waar je niet doorheen kan kijken, waarschijnlijk de slaapkamer; de opdrachtgever overleed voor het huis klaar was. Een van de onduidelijke punten was of het draaide om het uitzicht of het inzicht. Transparantie of bespiegeling. De trend begon in de Amsterdamse peeskamer, en zie je terug in tal van winkels, cafetaria’s en shoarmatenten en wordt schijnbaar ook het gezicht van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn ‘onder de grond’.

Reageer
gravatar

Het glazen huis zou kunnen draaien om sociale controle versus privacy. De enige plek waar je privacy hebt is of het toilet of de slaapkamer waar echter een camera komt te hangen voor de nieuwste reality serie, na Big Brother of de Gouden Kooi. Vanzelf berusten de rechten van Het Glazen Huis hiermee bij mij.

gravatar

Professor van der Plas,
Mede in het kader van de Open Society was het bestuur hier eigenlijk al van plan een pornofilm op te nemen om cultureel het nieuwe aanzien van Schouwen-Duiveland te vieren.
Zuiver gebaseerd op authentieke streekverhalen uit de nabije omgeving.

VPN (Veilig Plassen Nederland), sector Zeeland

gravatar

Big ‘Brother’,

Mieke. Ja schat, je ben dan wel ongeletterd in je achterdocht waardoor je nooit kon leren lezen of schrijven, maar toch blijven de verschillende dubbelrollen die je hebt gespeeld op romantisch/zakelijk vlak de onderwereld inspireren.

gravatar

Mieke kan er niets aan doen. Ze heeft bijna nooit een klant. Door de glazen wanden om haar heen ziet ze echter iedereen in veelvoud, ook zichzelf. Zo heeft ze met haar rudimentaire intelligentie in de vele reflecties niet alleen dezelfde ‘veelvuldige’ persoonlijkheid ontdekt, dat is heel snugger op haar niveau, maar er zelf een gekregen. In Amsterdam komt het veel vaker voor.

gravatar

Zie ook de beschouwing van Maitrey ergens vorige week over de morbide rol van de vrouw in de geschiedenis.

gravatar

Ma,

Niet voor niets wordt de astrale wereld van de emotioneel begoochelde wel de ‘spiegelsfeer’ genoemd. Het verstand van de vrouw? In spiegelbeeld? Bedoel je dat?
Je hoeft om je seniele ‘onschuld’ aan te tonen trouwens niet steeds ‘Maitreya’ te misspellen.

gravatar

Oh Zen, ik dacht even dat ik je helemaal kwijt was.
Kom je bij me eten?
Je wijsheid is zo ondoorgrondelijk. Ik word er helemaal warm van. En altijd zo spontaan!

gravatar

Zen!!

U weet dat rose eigenlijk eros betekent.
Dat zit zo, in feite draait Jezus om de fine fleur, en jij met je kunstzinnige ontwikkeling weet die te vinden als geen ander.
Je kent de stem van de stilte. Altijd even bescheiden als direct met één woord de kern raken, dat is het echte zen. Je zachte, strelende handen weten precies de goede plek te raken.
De hele Wijsheid van het Oosten wordt in uw kleine stiekeme ogen weerspiegeld.
Die Zeeuwen weten niet hoe ze een vrouw moeten behagen.
Ik heb speciaal gevraagd dit voor me op te schrijven.
The Holy Grail! Ik wist het.

gravatar

Ja, ik ken Zen nog uit Rotterdam.
Zen is vooral een man van de wereld gebleven, die met beide benen op de grond staat. Midden op het veld. Maar geen enkele poeha. En hij kent de subtiliteiten van de Oosterse massage. Waarin echter vooral zijn wijsheid tot uiting komt is zijn warme passie voor het voetbal. Hoewel hij niet groot geschapen is, wordt dit ruimschoots goedgemaakt door zijn sterk ontwikkelde sensualiteit. Iedere zondag is hij te vinden in Winkelcentrum Zuidplein. Je herkent hem zo aan zijn aura. Je kunt hem alles vragen, hij heeft geen enkel taboe of vooroordeel. Voor mij de onbetwiste meester.

gravatar

Ik heb wel te doen met prof in het Veld.
Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer Mieke eenmaal iets in haar hoofd heeft zitten zij het meteen ook in haar kut voelt zitten. Ze heeft nu nog proefverlof, maar ik vrees dat dat weleens de laatste voor lange tijd zou kunnen zijn als ik de verhalen zo om mij heen hoor in het dorp de laatste tijd.