Fotoluminate LLC / Shutterstock.com

Man wilt taalfouten steeds overnieuw zeggen zodat dat straks ook mag

'Soms begint verandering bij jouwzelf'

Stefan (52) wil graag correct Nederlands spreken. Hij wil daarom de door hem veelgemaakte taalfouten zo vaak herhalen, dat ze in het Groene Boekje komen. “Als je steeds overnieuw dezelfde fouten maakt, mogen die na verloop van een zekere tijd ook.”

“Het ding is: veel mensen praten de helft van de tijd fout Nederlands,” legt Stefan uit. “En dat is een zonde. Vorige week dacht ik ineens bij mezelf: ik moet actie ondernemen. Het klinkt zo een beetje alsof ik een Jezus complex heb, maar soms begint verandering bij jouwzelf.”

Sindsdien doet Stefan geen enkele moeite meer om zich aan de officiële taalregels te houden. “Of ik nou m’n vrienden optelefoneer of op me werk ben, dat maakt mij geen verschil uit. Met wie ik ook een babbeltje bepraat, ik doe voor niemand geen moeite meer. En ik maak er geen vlieg kwaad mee. Want al die taalveranderingen kosten niet duur.”

Toch is niet iedereen blij met Stefans plan: “Sommige vinden het maar een domme bedoeling, die denken dat ik door de war ben”, vertelt Stefan, “maar ik behoor tot één van de mensen die wilt dat taal moet vernieuwen. Ik blijf dat tegen iedereen vertellen, maar hen lijken het zich niet te beseffen. Hoe vaak ik het ook overnieuw blijf herhalen.”

Want, zo bekent Stefan: “Sommige mensen irriteren zich aan mijn benadering. En dan refereer ik naar al die taalnazi’s die alles willen nachecken. Maar wat zij vinden: dat moeten hun weten. Ik maak geen onderdeel uit van die groep. Een klein groepje denken dat ze het beter weten als de rest. Maar ik ga lekker me eigen manier.”

Het laatste woord is hier volgens Stefan nog niet over gezegd: “Zowiezo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door Sobi

Wat weten mensen over hemofilie?

Meer weten over hemofilie? Ga naar hellohaemophilia.nl of bezoek het Hemofiliezorg-evenement in Utrecht op 24 november.