Shutterstock / Horkins

Enige praatje dat oude vrouw vandaag ging maken mislukt

Gebrek aan kracht in armen geen aansprekend onderwerp voor jong publiek

Een oude vrouw in een supermarkt in Arnhem is er niet in geslaagd een gesprek aan te knopen – het enige gesprek dat ze vandaag zou hebben. Vergeefs probeerde de dame op leeftijd een paar woorden te wisselen met een meisje dat haar hielp een koelvak open te maken, maar het meisje was al weggelopen zonder aandacht aan haar te schenken.

De vrouw bleef na het vertrek van het meisje nog even doorpraten in de vergeefse hoop dat haar gesprekspartner terug zou keren, een drama dat volgens communicatiedeskundigen makkelijk voorkomen had kunnen worden. “Deze vrouw heeft duidelijk een paar flinke steken laten vallen,“ vertelt communicatie-expert Flemmo te Gader. “Ze begon bijvoorbeeld met de opmerking dat ze niet meer zoveel kracht in haar armen heeft. Daar ging het meteen al mis: dat is helemaal geen thema dat een jong publiek aanspreekt.”

Volgens Te Gader is het voor ouderen in de leeftijd van de dame moeilijk om succesvol een gesprek op gang te brengen, maar niet onmogelijk. “Met een positieve insteek en een beetje tempo is het best te doen om iemand zo ver krijgen iets terug te zeggen. Soms slagen ouderen er zelfs in een volwaardig praatje maken, als ze tenminste niet halverwege vergeten waar ze het ook alweer over hadden.”

Inmiddels is de dame weer thuis en zit ze op de bank tegen de tv te praten.

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En toch is het recept heel simpel.
Maak een positieve of neutrale opmerking die met ‘ik’ begint. Voorbeeld: ik zoek iets lekkers voor de kerst.
Vervolgens een wat of hoe vraag. Voorbeeld: wat zou jij kopen?
En dan actief luisteren…

Reageer
gravatar

Mijn vroegere buurvrouw werd regelmatig de straat over geholpen, maar die was ontzettend geil. Zeg maar rustig multicultureel.
Naar mij hoefde ze de straat niet over; ze kwam wel ‘langs’ maar niet binnen.
Maar afijn, toen ze een keer niet met hem naar bed ging werd het haar einde.
Aan de andere kant toen ik op straat een praatje had met een oude vrouw dacht ze dat ik met haar naar bed wilde. De hele straat wist ervan.
Ik had heel wat uit te leggen op het politiebureau.

Reageer
gravatar

Wanneer de oude vrouw behoefte heeft aan een praatje bij de supermarkt is misschien een optie om hulp te vragen aan een jongere bij het pinnen aan de kassa.

Vooral jongelui met een Oost-Europees en Noord-Afrikaans uiterlijk zullen haar helpen.

Ze kan er zelfs mee op tv komen bij het programma ‘Opsporing Verzocht’.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik was laatst nog bij zo’n gelegenheid waarbij een oud vrouwtje de asoven ingeschoven werd. Luchtige gesprekken alom, kopje koffie erbij plakje cake. Het kán dus wel.

Reageer
gravatar

Deze oude vrouw kan zich troosten omdat zij bepaald niet de enige is die dit overkomt. Zo gebeurt dit bijvoorbeeld Henk Krol zeer regelmatig op zijn werk, hetgeen zelfs wel eens op tv wordt uitgezonden. Heel gênant allemaal.

Reageer