Guardian News / Youtube.com

Mooi: artistieke waarde werk Da Vinci eindelijk in geld uitgedrukt

Het laat zien dat kunst belangrijker is dan geld, rijkdom of investeringen

‘Hartverwarmend.’ ‘Onverwachts.’ ‘Een schitterend gebaar.’ Dit zijn enkele reacties uit de kunstwereld nu is gebleken dat een grote kunstliefhebber een oud schilderij van Leonardo Da Vinci voor zo’n 400 miljoen dollar heeft gekocht. Het werk krijgt nu een ereplek in het huis van deze – tot nu toe anonieme -kunstliefhebber.

“Eindelijk wordt de pure liefde voor kunst eens in geld uitgedrukt”, zegt kunstkenner en -historicus Bartolomus Buickheauven. “Voor veel kunstenaars is de verkoop van zo’n oud schilderij dan ook een teken van hoop dat er nog mensen zijn die bijna een half miljard over hebben voor een kunstwerk. Het laat zien dat kunst belangrijker is dan geld, rijkdom of investeringen. Vooral in moreel opzicht is dit een steun in de rug van de kunstwereld.”

Het is volgens Buickheauven voor het eerst dat een schilderij eens echt op waarde wordt geschat. “Deze afbeelding van Jezus is gewoon heel mooi en goed.”

De koper heeft zichzelf niet bekend willen maken. Kenners zeggen dat dat waarschijnlijk voortkomt uit de wens een bescheiden weldoener te zijn. Maar volgens sommige critici valt het met dat altruïsme wel mee. De naam van de schilder van het schilderij is namelijk wél bekend: het is Leonardo Da Vinci. Inderdaad: die van De Da Vinci Code. Gaat het hier echt om de liefde voor de kunst of hebben we hier simpelweg van doen met een megafan van het werk van Dan Brown? De tijd zal het leren.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als je verder leest zie je ook dat de lijst destijds tussen de € 40.000 en € 50.000 heeft gekost. Daar kunnen die paar potjes vingerverf niet tegenop natuurlijk. 😉

Reageer
gravatar

De lijst is niet nieuw, maar 16e eeuws en naar waarschijnlijkheid iets jonger dan het schilderij zelf. Echter dat staat niet vast.

Wat wel vast staat is het prijsverschil. In de 16e eeuw en daarvoor waren lijsten erg kostbaar. De kosten van het produceren van een schilderij ten opzichte van de lijst is vergelijkbaar met de verhouding tussen in de tegenwoordige tijd de prijs van een digitale foto genomen met een smartphone ten opzichte van een verzilverd fotolijstje.

Dat kun zelfs jij op je vingers natellen.

Reageer
gravatar

Ik hield ook van Jezus (en dat was niet vanwege de Bijbel), hij werd helemaal gerestaureerd.

Maar nu even aandacht voor het volgende.
Op Schouwen-Duiveland wordt de vuilemmer voorzien van een chip om bij te houden hoe vaak je het afval buiten zet en krijg je ‘zomaar’ een extra oranje vuilcontainer voor ‘PD’-afval (plastic en drinkpakken) die je ook mag weigeren. Alleen heeft dat weinig zin als erop staat dat het niet in de grijze vuilcontainer mag.
Of je daar nu ruimte voor hebt of niet. Om afval te scheiden. De richtlijnen van de nieuwe verordening zijn om het jaarlijks afval te reduceren van 300 kilo toot 100 kilo. Zodat je permanent bezig bent met afval scheiden.
Met alle liefde voor het milieu, maar dit is fascisme.
Stop met die onzin.

De wereldleraar

Reageer
gravatar

Ons doel is straks om poep en plas gescheiden te gaan verwerken voor het milieu.
U krijgt hier nog uitgebreide informatie over.
Volgens de nieuwe richtlijnen van de gemeente Schouwen-Duiveland wordt tegelijk poepen en plassen overbodig gemaakt, en daarmee onrechtmatig. In verband met de stijgende zeespiegel.
Het is ook handig.
U krijgt een chip in uw achterste om dit precies bij te houden.
U betaalt een vast bedrag en daarnaast een fluctuerend bedrag. Hoe minder u poept hoe minder u hoeft te betalen.

gravatar

De enige tekst die ik me van Rutte kan herinneren is dat hij dit soort onzin vergeleek met het platbranden van hele oerwouden voor hij voor de eerste keer als premier werd gekozen. Anders zou hij nooit premier geworden zijn.
In Amsterdam zochten ze in je vuilniszak naar je naam en adres als je even dat vuil te snel buiten zou zetten.

gravatar

Bij het vuil zat nog een tekening die ik van Jezus had gemaakt.
Zodat de AIVD ervan af moet weten.
Nu heb je natuurlijk internetcontrole.

gravatar

De nieuwe ‘elite’ op Schouwen-Duiveland bewijst hoe zindelijk zij is.
De breuk privé/publiek is haar bijster.
Op dezelfde manier als ze in naam van de economie Brouwerseiland hebben gepland, omdat ze nooit een bladzijde economie hebben gestudeerd.

gravatar

Als bioloof en natuurvorser zou u deze initiatieven van de plaatselijke bourgeoisie juist toe moeten juichen. Maar misschien bent u van mening dat het mllieu maar voor zichzelf moet zorgen.

gravatar

Als de chip er niet opzit (bijvoorbeeld als iemand die eraf probeert te halen), wordt het vuil niet opgehaald.
Je krijgt uitgebreide instructies wat er wel of niet in de bak mag.
Twijfelgevallen moeten speciaal overlegd worden met de gemeente.

gravatar

Tuttut. De overdreven (overigens contraproductieve) hang naar hygiëne is een vorm van zelfontkenning. Ze ontvluchten het afval dat van hen uitgaat.

Koop nu een lot in de lotto. De jackpot gaat nu al in de richting van 150 miljoen.

gravatar

Wat u zegt Prof. Van der Plas,

De door u aangegeven kortzichtigheid leidt onherroepelijk tot de Brabantse methode van afvalverwerking, welke op dit moment al door Limburg is overgenomen. Voor je het weet geeft Schouwen-Duiveland licht in het donker, en ziet iedereen de onoorbare praktijken die er zoal ‘s avonds, maar vooral ‘s nachts in met name Renesse plaatsvinden.

gravatar

Mieke,
Het doel is dat er minder vaak afval wordt opgehaald. Zodat het vuil kan rotten en er maden in kunnen komen enz. Het is een verlengde van de sociale controle. Ze gaan er ook vanuit dat iedereen een auto heeft om extra vuil weg te brengen dat niet in de bak mag. Enz. enz.

gravatar

Zuinigheid.

De logica is simpel, net als in de economie. Voor het milieu denken ze minder vuil te krijgen door minder op te halen. Je moet naast het vaste bedrag extra betalen voor iedere afvalcontainer die opgehaald wordt, dat wordt bijgehouden met een chip. Ze proberen dat terug te brengen, staat er uitdrukkelijk. Ze zeggen dat u dan ‘zelfs minder hoeft te betalen’.

Het slavenverleden in Zeeland wordt zo weer goedgemaakt. Probeer ook zuinig te zijn met plassen.

gravatar

Ja, met 30 jaar terugwerkende kracht. Dat gaat de nabestaanden van Dan, sorry Da Vinci zodoende een hele smak opleveren. Een smak in de zin van een uiting van genegenheid bedoel ik dan hè? Een gouden handdruk, zeg maar.

gravatar

Als je het goed doorrekent aan kosten uit die tijd; verf 10 cent, linnen 30 cent , afschrijving kwasten e.d. 5 cent, uurloon Da vinci 210 x 25 cent en je zet het dan af tegen de huidige koopprijs kun je op een paar vingers natellen dat feitelijk de lijst het meest waard is.

Reageer
gravatar

Juist ja. Als je niet weet waar je over praat kun je beter je mond houden.

In het totale verkoopbedrag in namelijk ruim 500 jaar wettelijke rente meegerekend. Naar verloop van tijd begint dat aardig aan te tikken. Lees dat boek van Dan Brown nog maar eens, wellicht valt het kwartje alsnog.

gravatar

Dat heb je goed uitgerekend Wiemie. Vierhonderd miljoen is te veel geld. Tegenwoordig kun je al de mooiste schilderijen kopen voor minder geld.

Bij de Kwantum heb je er al één voor €5. https://tinyurl.com/ycycot3m

De lijst kun je eventueel, wanneer je erop uitgekeken bent, gebruiken om bv een mooie poster in te lijsten.

Een poster met een meeuw bijvoorbeeld. 😉

#MeCorrie

gravatar

De lijst is niet nieuw, maar 16e eeuws en naar waarschijnlijkheid iets jonger dan het schilderij zelf. Echter dat staat niet vast.

Wat wel vast staat is het prijsverschil. In de 16e eeuw en daarvoor waren lijsten erg kostbaar. De kosten van het produceren van een schilderij ten opzichte van de lijst is vergelijkbaar met de verhouding tussen in de tegenwoordige tijd de prijs van een digitale foto genomen met een smartphone ten opzichte van een verzilverd fotolijstje.

Met dit in je achterhoofd kun jij het zelf ook op je vingers natellen.

gravatar

Als je verder leest zie je ook dat de lijst destijds tussen de € 40.000 en € 50.000 heeft gekost. Daar kunnen die paar potjes vingerverf niet tegenop natuurlijk. ?

gravatar

Het klopt dat die lijst niet nieuw is, in die zin dat het ding anno nu is vervaardigd. Maar als je goed leest zie je dat deze lijst anno nu tussen de € 40.000 en € 50.000 heeft gekost. Bovendien werd er in de vijftiende eeuw niet met euro’s afgerekend.

Muggenzifterij wellicht, maar je hebt een punt dat die potjes vingerverf als zodanig de waarde niet vertegenwoordigen. Die waarde zit ‘m in degene die de inhoud ervan tegen het linnen gekwakt heeft en de idioot die het ervoor heeft gehad.

We komen er wel Wiemersma, wat jij?

gravatar

Oh is Dan Amerikaan, dan kan het inderdaad niet. Maar wie is die kerel dan? Zeker een zelfportret dan. Het is me er eentje die Da. Het heeft wel veel weg van je zus die in het Louvre hangt.