Dino Geromella / Shutterstock.com

Vluchteling: ‘Roekeloze politici hebben mijn Catalonië in chaos gestort’ 

Carles (54) vertelt zijn verhaal in België

De eerste vluchtelingen uit Catalonië zijn aangekomen in België. Onder hen de 54-jarige Carles, die nog altijd verbijsterd is hoe zijn vredige streek in korte tijd in chaos kon worden gestort. “Dit is de schuld van onbezonnen politici.”

Carles is nog maar nauwelijks bijgekomen van de reis. Hij waagde zijn leven in een vliegtuig om het veilige België te bereiken. “Mijn Catalonië was altijd een welvarend en gemoedelijk gebied. Er was niets aan de hand. Tot er politici kwamen die het volk ophitsten met nationalistische en separatistische retoriek.”

Het ging heel snel, vertelt Carles: “Toen de geest eenmaal uit de fles was, was er geen houden meer aan. Mensen die vroeger buren of vrienden waren, kijken elkaar niet meer aan. Alleen maar omdat de één Spanjaard is en de ander Catalaan. En dat allemaal omdat een paar roekeloze politici zo nodig een eigen land wilden hebben.”

Carles hoopt dat hij ooit nog kan terugkeren in Catalonië: “Maar ik stel me erop in dat ik voorlopig in België zit. Ik hoop zo snel mogelijk de taal te leren, zodat ik mij nuttig kan maken. Ik heb al gehoord dat de Vlamingen hier enorm worden onderdrukt. Misschien moet ik zelf de politiek maar in gaan en me voor hun belangen inzetten.”

 

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In Nederland wordt ook een volk al eeuwen onderdrukt: de Friezen. Door angst van de repressie uit Den Haag durven zij echter hun stem niet te laten horen. Kan Carles niet naar Parrega komen om het nationale vuur aan te wakkeren?

Reageer
gravatar

onderdrukt? Er kijkt gewoon niemand naar de Friezen. Zelf zou het een verbetering zijn voor de EU. Als Friesland zelfstandig wordt, is er gelijk een frexit!