iurii / Shutterstock.com

De toekomst: is-ie wel te vertrouwen?

'Mensen willen nú resultaten zien'

Het is het motto van het nieuwe kabinet: vertrouwen in de toekomst. Maar wat is de toekomst eigenlijk? We kennen de toekomst helemaal niet, waarom zouden we daar dan op vertrouwen?

‘We worden al jarenlang lekker gemaakt met de toekomst, maar ondertussen is het nog altijd nu”, vertelt vertrouwensdeskundige Kylian Rombouts. “Dan is het niet raar dat mensen op een gegeven moment geen vertrouwen meer hebben en zeggen: de toekomst kan me gestolen worden.”

Volgens Rombouts is het bovendien lastig dat het kabinet niet duidelijk maakt over welke toekomst het precies gaat: “Gaat het om een verre toekomst of een nabije toekomst? Zolang dat soort zaken niet duidelijk zijn kun je niet van mensen verwachten dat ze erop vertrouwen. Het probleem met een verre toekomst is dat mensen niet weten wat ze eraan hebben. Ze willen nu resultaten zien.”

Dan is er ook nog een risico dat een te sterke focus op de toekomst ten koste gaat van andere problemen, stelt econoom Rianne du Pré: “Het gevaar is dat ze zo druk zijn met de toekomst dat er geen geld overblijft voor zorg en onderwijs. Dat lijkt nu misschien een goed idee, maar geloof mij: daar gaan we last van krijgen. Ik weet niet precies wanneer, maar daar gaan we ooit een keer last van krijgen.”

Futuroloog Jens Gruyberts staat er wat optimistischer in. “Laten we de toekomst eerst maar even afwachten voordat we er over oordelen. Als de toekomst eenmaal voorbij is weten we of het de moeite waard was. Zo niet, dan kunnen we altijd nog terug naar het verleden.”

 

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In al die films en boeken wordt de toekomst telkens weer aangekondigd, maar mensen moeten beseffen dat het allemaal fantasie is. Er is gewoonweg geen toekomst.

Reageer
gravatar

in de toekomst worden we overmeesterd door robots en gezien de 3 regels die we ze opgelegd hebben dat ze geen mensen mogen pijn doen, kan je ze vetrouwen

Reageer
gravatar

Als we het verleden zouden bestuderen, dan zouden we uit de resultaten van de verleden toekomst onze huidige toekomst kunnen voorspellen, gewoon door extrapolatie.
Man als we nu eens beter hadden opgelet in het verleden.

Reageer
gravatar

Ik las net: “Resultaten behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.”.

Dus het VERLEDEN kunnen we ook al niet meer vertrouwen!

We zitten KLEM!!

gravatar

Voor wat betreft u toekomt is het e.e.a. is terug te vinden in het Nationale Droomboek, waarvan het eerste exemplaar door Hans Wijers namens alle Nederlanders is uitgereikt aan de Koning na zijn inhuldiging.

gravatar

De toekomst is de nieuwe geschiedenis en van de geschiedenis kun je leren. Dus nog alle kansen zou ik zeggen. Met een beetje historisch besef zit je dus zo in 2075.

Reageer