Shutterstock

Erik heeft een nieuw woord bedacht: plagiaat

'Mooi he? Heb ik net onder de douche verzonnen'

“Jongens, ik heb een nieuw woord bedacht,” roept Erik enthousiast als hij gewikkeld in een handdoek de kamer binnen komt lopen.

“Kennen jullie dat fenomeen, het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken? Ik heb daar dus een woord voor verzonnen: plagiaat,” roept Erik trots. “Het komt van ‘plagarius’, dat betekent ‘kidnapper’ in het Latijn. Mooi he? Heb ik net onder de douche bedacht.”

Met nadruppelende haren begint Erik in een la te rommelen op zoek naar pen en papier. “Ik ga dit even opschrijven en laten registeren of zo. Straks gaat iemand anders ermee aan de haal.”

 

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kennen jullie dat fenomeen, het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken? Ik heb daar dus een woord voor verzonnen: plagiaat, Het komt van ‘plagarius’, dat betekent ‘kidnapper’ in het Latijn. Mooi he? Heb ik net onder de douche bedacht.

Reageer
gravatar

Humorloze Wiemersma, heeft iets simpels bedacht. dat nogal voor de hand ligt, Hij verwacht dat een of andere lezer zal schrijven dat hij plagiaat heeft gepleegd.

Dat genoegen gun ik de onnozele hals niet.

Overigens bevat zijn schrijfsel geen plagiaat. Het heet domweg overschrijven van een paar regels tekst. Iets wat ik vroeger op de lagere school nogal vaak voor straf moest doen.

gravatar

Corrie die hier altijd naast zit, verwijt ons en met name ons aller Benny, dat wij ons schuldig maken een fenomeen. Ik heb de indruk dat ze plagiëren bedoelt.

In dat opzicht is zij de pot (in beide betekenissen) die ketels verwijt zwart te zien. In vrijwel elke reactie schrijft Corrie de schrijfsels van haar heer en meester G.W. over.

gravatar

Anonieme lezer Wist U Dat” koestert de wereldvreemde veronderstelling dat de Engelse mister Steed (uitspraak: stiet) mijn naam heer Steeds met een s van Simon (uitspaak: steets) heeft toegeëigend.

Wij hebben toevallig dezelfde hoedenmaker: Christys-Hats in Londen. Maar dat kun je toch niemand verwijten.

gravatar

Kennen jullie dat fenomeen, het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken? Ik heb daar dus een woord voor verzonnen: plagiaat, Het komt van ‘plagarius’, dat betekent ‘kidnapper’ in het Latijn. Mooi he? Heb ik net onder de douche bedacht.

gravatar

Mensen zullen over je heen vallen als boekenkasten, Erik. Met geintjes als “Was het nou Erik óf het klein insectenboek?”. Maar trek het je niet aan, dat zijn maar plaagstootjes.

Reageer
gravatar

Imitatie

Het is net als met iets wat een stel inbrekers kapot hadden gemaakt. Even later doe ik dat per ongeluk zelf nadat het gerepareerd was. Dat zijn bepaalde energiewetten waarin mensen elkaar altijd onbewust neigen te imiteren. En zo ontstaat de typische kliek: je weet zelf niet meer waar je bij hoort. Zo zien de meeste mensen niet in dat ze fascist zijn. Alles wat gebeurt noopt tot navolging, dat is precies waar je mee op moet passen. Je kunt het met iemand oneens zijn maar als je geen wijsheid bezit kom je juist in hetzelfde vaarwater. Je ziet dat voortdurend.
Ik hoorde van een niet onaantrekkelijke vrouw uit Amsterdam dat ze het gevoel had dat haar collega’s van het werk ’s nachts bij haar voor de deur stonden. Ik snap wat ze bedoelt, het is niet alleen inbeelding of suggestie, het is projectie van die lui. Hun bemoeizucht en zelfs hun geilheid en dat in combinatie. Mensen hebben een astraal en een mentaal lichaam dat bijvoorbeeld door bestaat na de dood. Daarin zijn ze ’s nachts vaak werkzaam zonder het te weten.
Dit is hoe veel mensen aan de verkeerde kant komen zonder dat zo te bedoelen, en ze komen er niet meer vanaf. Zonder zelfkennis kom je automatische in patronen van imitatie en geïmiteerd worden die soms wel tien generaties doorgaan. Zo ontstaat ook massabegoocheling. Niets is inmiddels authentiek.

Reageer
gravatar

Straks gaan ze weer beginnen over Zeeland, hoe de honden zo geil worden van de plas van die vrouw in de zee.

gravatar

Toch schemert hier ook het pragmatisme van de typische Hollandse door.

Maar daarom gingen de Zeeuwse zeemannen in het verleden de hele wereld af.
Zolang ze maar weg konden en zo ver mogelijk.

gravatar

De digitaal nabewerkte foto van de gebitten doen vermoeden dat het niet gaat om Erik, maar dat het eerder zou passen bij het verhaal van de tandpasta en de lankmoedige tandarts van een paar dagen geleden. Geachte redactie: waarom kunnen wij geen foto krijgen van een stukgevochten Erik die trots zijn registratie laat zien? Een woord verzinnen is geen nieuws. Mij schieten de hele dag nieuwe woorden te binnen, al of niet tijdens een douchebeurt.

Reageer