Cristian Cestaro / Shutterstock.com

Wetenschappers ontdekken iets heel belangrijks maar dat begrijp jij toch niet

Het gaat om een glycolaldehyde-molecuul dat, nou ja, dat is ingewikkeld

Een team wetenschappers van het Deense Niels Bohr-instituut heeft een Engelstalig artikel gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters dat de kijk op een ingewikkeld onderwerp radicaal zal veranderen. De wetenschappers hebben jaren aan het onderzoek gewerkt terwijl jij je alledaagse dingetjes deed.

“In de schijf van gas en stof die rond de recent gevormde dubbelster IRA 16293-2422 draait hebben we glycolaldehyde ontdekt. Dat betekent dat, nou ja, dat er daar dingen aan de gang zijn waar wij steil van achterover vallen maar die ik je niet in één of twee zinnen uit kan leggen, tenzij je nu direct een graad in de astrofysica weet te behalen,” legt Jes Jørgensen uit in Deense volzinnen.

“Hier zitten jaren, zeg maar gerust uren aan waarnemingen in, en ik kan niet zomaar in een notendop samenvatten, op een manier die mensen als mijn moeder ook zouden begrijpen, waarom we zo tevreden zijn met de resultaten,” vertelt Cécile Favre van de Universiteit van Aarhus. “Ik heb op de universiteit nooit een samenvatting gekregen. Ha, dat mocht ik willen. Ik weet niet precies hoe dat werkt in de journalistiek met soundbytes van Twitter of zo, maar ik moest zelf aantekeningen maken, studeren, me inlezen.” Favre voegt daar aan toe dat het voor de media voldoende moet zijn “dat we verdomme tevreden zijn en daarmee uit.”

Op de vraag of de wetenschappers misschien toch kunnen proberen in grote lijnen uit te leggen wat hun ontdekking inhoudt, heeft Jørgensen een duidelijk antwoord: “Je moet het zien alsof de Spice Girls weer bij elkaar komen maar dan in de astrofysica.”

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de verantwoorde en volwassen sites in andere EU landen is geen commentaar mogelijk, zelfs niet bij ‘satire’. Laatste woord.

gravatar

Zo zien Spanjaarden daadwerkelijk ook Nederland als een afvallige kolonie. Dat vertelde iemand me die bij Buitenlandse Zaken had gewerkt.

gravatar

De Spanjaarden hebben enkel gekoloniseerd voor de kerk. Daar komt hoofdzakelijk hun huidige atheïsme vandaan. Ik weet hoe puntig ze zijn.

gravatar

Ik hoorde gisteren twee opa’s op de radio die internet ontdekt hadden, maar hun kleinkinderen hadden ze daarover niets verteld, en dat maakte ook niets uit.

Reageer
gravatar

Ik heb het artikel in het Engels grondig doorgenomen met een woordenboek erbij, maar er is geen doorkomen aan met al die technische uiteenzettingen, dus heb ik hem maar even gebeld.

Hij heeft het mij welwillend direct persoonlijk helemaal uitgelegd en ik denk dat ik het ook helemaal begrepen zou hebben als ik de Deense taal machtig was geweest.

Nu ben ik nog steeds net zo ver als jullie helaas.

Reageer
gravatar

Het is duidelijk dat de schrijver van dit artikel geen scheikunde op het VWO heeft genoten, als hij al verder kwam dan MAVO gevolgd door een journalistencursus voor dummies.

Het betreft hier namelijk simpel als wat C2H4O2 oftewel 2-hydroxyaceetaldehyde.

Reageer
gravatar

Oompie, toevallig hebben we het er gisteren op school nog over gehad.

Een naam plagiëren uit het artikel is wel erg makkelijk. Bovendien is de juiste naam 2-hydroxyethanal.

gravatar

Jørgensen komt anders een heel eind met het verneuken van de inhoud.
Die zou bij wijze van, zo bij de NVWA aan de bak kunnen.