Shutterstock / 24K-Production

Shutterstock / 24K-Production

Dankzij de James Webb-ruimtetelescoop lijken je zorgen gigantisch

Als mens kan je jezelf in de kosmos soms behoorlijk nietig voelen. De James Webb-ruimtetelescoop maakt daar hopelijk een einde aan door je zorgen gigantisch uit te vergroten.

“Met de James Webb-telescoop hopen we de zorgen van de mens weer een beetje in verhouding te krijgen met hoe groot het universum is”, legt een woordvoerder van NASA uit. “Dat komt doordat de telescoop zo groot is als een tennisveld, en dat die met behulp van 18 spiegel-segmenten en zeer geavanceerde apparatuur haarfijn vast kan leggen waar jij je zoal zorgen over maakt.”

“Die zorgen dreigden de laatste decennia een beetje weg te vallen in vergelijking met de onnoemelijke omvang van het heelal. Maar dat zetten we recht. Of je nu ‘s nachts ligt te piekeren of tijdens een wandeling overdenkt waar het mis kan gaan: James Webb ziet het allemaal en stuurt het in zeer hoge resolutie terug naar aarde.”

De telescoop staat nu op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, waardoor we de eerste resultaten binnenkort te zien zouden moeten krijgen. Veel mensen kijken enthousiast uit naar die beelden. “Ik kan niet wachten tot de ruimtetelescoop mijn zorgen tot nooit eerder gezien formaat uitvergroot”, zegt Sosha. “Soms lig ik nu te piekeren en denk ik: wat hebben die zorgen over mijn relatie en mijn carrière op de schaal van het oneindig universum nou eigenlijk voor betekenis? Binnenkort hoef ik dat hopelijk niet meer te denken: dan zijn mijn zorgen een stuk groter ten opzichte van de rest van het heelal. Dat is niet alleen voor mijzelf fijn, maar voor de gehele mensheid.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *