KikoStock / Shutterstock.com

Met een VR-bril op achter het stuur, hoe veilig is het nou echt?

Onder de juiste omstandigheden moet het best kunnen

Het klinkt ideaal, heerlijk wegdromen tussen de levensechte dinosauriërs terwijl je eigenlijk in de avondspits van de A10 naar huis probeert te komen. Veel mensen kunnen de verleiding dan ook niet weerstaan om een VR-bril op te zetten achter het stuur. Maar hoe veilig is dat eigenlijk?

Volgens Janine van Dijk van Veilig Verkeer Nederland moet het onder de juiste omstandigheden best kunnen: “Het hangt natuurlijk wel van de verkeerssituatie af, en van de virtuele wereld waar je je in bevindt. Als de virtuele wereld bijvoorbeeld een exacte reproductie is van je omgeving, dan is er geen probleem. Bovendien kun je je handen gewoon aan het stuur houden, dus in die zin is het beter dan appen op je telefoon.”

“Maar er zijn ook situaties bekend waarin een VR-bril je teveel kan afleiden van je omgeving, de echte omgeving bedoel ik.” stelt Van Dijk. Ze duidt op een recent ongeval waarbij een bestuurder plotseling drie banen naar links uitweek omdat hij werd aangevallen door een T-Rex. “Daarover zeggen wij: bewaar die T-Rexen nou gewoon voor als je in de file staat, niet als je ‘s ochtends vroeg met 130 naar je werk rijdt.”

Automobilist John Pieterson ziet het probleem niet. “Ik rij al zo lang naar mijn werk dat ik de weg op mijn duimpje ken, ik kan hem praktisch met mijn ogen dicht rijden.” Hij pakt daarom graag een virtuele achtbaan mee op weg naar huis. “Dan kan ik lekker hard schreeuwen tijdens de loopings in plaats van tegen de andere weggebruikers.” John trekt wel een grens: “Voor mij geen first-person-shooters achter het stuur. Dat vind ik veel te gewelddadig. Doe mij maar een potje golf.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Moet ook alleen ookmented rieëllitie zijn.

Zo zie ik heel graag de Pokemonster onderweg.
Dan kan ik snel m’n telefoon pakken om er een paar te vangen.

Tegen de verveling, weet je.

Reageer