Bron: NOS

Over de doden niets dan goeds: de Argentijnse landbouw floreerde onder Zorreguieta

Onder Videla-dictatuur steeg export naar recordhoogte

Jorge Zorreguieta is op 89-jarige leeftijd overleden. Wij vinden het niet gepast om na zijn dood stil te staan bij het feit dat hij minister en onderminister was in een militaire junta. Over de doden niets dan goeds! Daarom besteden wij vandaag aandacht aan de Argentijnse landbouw, die onder dictator Videla en minister Zorreguieta een waanzinnig succes was.

Na de staatsgreep van Videla, waar wij vandaag verder geen woorden aan vuil maken, werd Jorge Zorreguieta in 1976 onderminister van Landbouw. Drie jaar later, toen Videla volop bezig was met zijn misdaden, maar dat is vandaag niet relevant, werd hij minister van Landbouw en Veeteelt.

De landbouw was in die tijd van babyontvoeringen, martelingen en verdwijningen, maar dat nu even terzijde, de belangrijkste economische sector van Argentinië. Het was dus geen eenvoudige positie. Toch werd het ministerschap van Zorreguieta een groot succes: de Argentijnse export van vlees, graan en suiker steeg naar net zulke grote hoogte als de vliegtuigen waaruit Videla’s tegenstanders in de oceaan werden gegooid, maar het gaat vandaag even over de landbouw.

Rust zacht, excellentie!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wellicht dat het aan één van Julio Poch’s collega’s gevraagd kan worden om het stoffige overschot van heer Zorreguieta waardig vanaf 5 kilometer hoogte in de oceaan te laten ploffen. Op die manier gaat er niets verloren.

Reageer
gravatar

Beste mijnheer Bolmers,

Dat heette destijds in Argentinië funeral estatal (staatsbegrafenis). Een dergelijke eer zal mijn schoonvader helaas onverdiend niet te beurt vallen.

gravatar

Geroemd wordt ook zijn prettige samenwerking met de Argentijnse marine.
Zo had hij een prima bestemming voor hun nieuw ontwikkelde produkt: menselijke compost.

Zijn goede vriend Julio Poch kwam hem dat persoonlijk per vliegtuig brengen. Gratis, vriendendienst.

En prachtig voor de Argentijnse boeren natuurlijk! Hun akkers bloedden als nooit tevoren.

Reageer
gravatar

Er werd nog gewerkt aan een systeem om ‘het produkt’ direkt op de bestemming af te leveren. Van 4 kilometer hoogte regelrecht op de akkers.

Is er niet van gekomen. De experimenten waren er wel. En het richtsysteem werkte, maar er werd nog gezocht naar een betere spreiding. Eén ‘produktbron’ werd geacht toch wel een halve hektare te kunnen bemesten.

Waar naar werd gezocht was een betere desintegratie bij inslag. Dat lukte niet bij inslag, maar men was ver gevorderd met de toepassing van nabijheidsontstekers die af gingen op een hoogte van een meter of 50, gekoppeld aan een kleine springlading.

Zeer creatief denken van het gouden duo Zorreguieta & Poch.

gravatar

Door binnenlandse consumptie te doen dalen, kon de export tot onbekende hoogte stijgen. Of was het door tot onbekende hoogte te stijgen en snel te dalen in het binnenland dat de export floreerde?

Reageer
gravatar

Mijnheer De Speldt

Met uw PS heeft u ongelijk, want met drie gezonde dochters heb ik aangetoond, dat mijn koninklijk orgaan nuttig werk voor het voortbestaan van de monarchie heeft gezorgd. Met hulp natuurlijk van Maxi, de dochter van mijn onlangs overleden schoonvader.

PS
Uw voorouders konden blijkbaar spellen noch spelden. Zelfs Maxi kan beter spellen. Spelden laat ze aan de hofdames over.

gravatar

Och och, wat een sarcastisch artikel van Rudolf Julius en Peter Buurman.

Is het soms bedoeld om de linkse gutmensch te pleasen?

Die gasten die in hun luxe naïeve witte upper class bubbel de wereld beschouwen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Mijnheer Krol,

U kunt wel spottend wijlen mijn brave schoonvader feliciteren met zijn verjaardag, maar wist u wel dat hij er toch mooi voor heeft gezorgd, dat tijdens zijn ministerschap Argentijnse eieren geen fipronil bevatten?

Deze reactie is goedgekeurd door de RijksVoorliegDienst