Onderwijsakkoord: meer geld, minder respect voor basisschoolleraren

"Ik denk dat we trots mogen zijn op het compromis dat we hebben gesloten“

De roep van basisschoolleraren om meer salaris en respect heeft (deels) effect gehad. Vanaf volgend schooljaar zullen basisschoolleraren meer gaan verdienen. Daar staat tegenover dat ze op respect stevig zullen worden gekort. Dat is het resultaat van een onderwijsakkoord dat werd getekend door demissionair minister Jet Bussemaker en een man in een gebreide trui met tekenfilmfiguurtjes.

“Dit is een mooi compromis,” zegt Bussemaker. “Docenten verdienen vanaf volgend seizoen 4500 euro netto per maand en ze krijgen in ruil daarvoor drie procent minder respect. Naarmate ze langer in dienst zijn kan dat oplopen tot zes procent. Zeer redelijk lijkt me. Volgens mij kan iedereen tevreden zijn.”

Sander Dekker, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, vult aan. “Het kabinet probeert al 4 jaar om te bezuinigen op respect voor docenten, ik ben blij dat het nu eindelijk gelukt is. Nu we het gebrek aan respect kunnen compenseren met een beetje geld kan ik mij eindelijk denigrerend uitlaten over docenten zonder dat iedereen over me heen valt. Ik denk dat we trots mogen zijn op het compromis dat we hebben gesloten.”

Ook veel ouders zijn tevreden. Margot, demissionair moeder van Fenna. “Ik voelde mij altijd een beetje bezwaard als ik klaagde over de slechte prestaties van mijn kind, omdat ik ook wel weet dat ze in een veel te volle klas zit en ADHD heeft. Maar dankzij dit nieuwe akkoord kan ik weer zorgeloos de lerares overal de schuld van geven zonder haar een blik waardig te gunnen. Dankjewel overheid!”

Onder docenten heerst verdeeldheid. Meester Jelle: “Mooi dat ik eindelijk een dure auto kan betalen, maar wel jammer dat ie elke ochtend onder de eierstruif zit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, nee.. Ze is het zelf, die er de afgelopen periode financieel op vooruit ging, maar qua respect in de min schoot. Zij, wier naam in docentenkamers niet genoemd wordt!

Reageer
gravatar

Ja, de blo is verdwenen; het is nu meer: “Go with the flo(w)”. En dát doet ze ook, onze Jet, ze is al in onderhandeling over haar volgende baan in NGO-sferen of bedrijfsleven. Deze meid weet van wanten: in kringen van NGO en MKB is het een bekend verschijnsel: Jet Propulsion.