Bron: Wikimedia - CC- Vugarlbadov

Diep verdeeld Europa kiest nieuw liedje

‘In tijden van crisis is er meer behoefte aan jodelen’

Europa kijkt vol spanning uit naar zaterdag, als miljoenen Europeanen een nieuw liedje kiezen. Het continent is diep verdeeld over de muzikale koers die het komende jaar gevaren moet worden.

Als we de peilingen moeten geloven kiest Europa zaterdag voor Italiaanse electropop. Een overwinning van Francesco Gabbani zou een afrekening zijn met de ingetogen volkszang die momenteel nog de scepter zwaait. Zangeres Jamala, die aan de macht kwam na de Oekraïense revolutie van 2016, is zelf niet herkiesbaar. Haar visie wordt vertolkt door de Portugees Salvador Sobral, die op een tweede plaats lijkt af te stevenen.

De roep om een goede act klinkt in Europa steeds luider, zeggen analisten. “In tijden van crisis zie je dat er een grotere behoefte aan jodelen ontstaat”, legt Jan Smit uit. “Daar speelt de Roemeense inzending op in. Europeanen geloven bovendien niet meer dat vlammenwerpers en een glitterjurk de oplossing zijn. Ze willen iets anders: een zeventienjarige Bulgaar.”

Cornald Maas sluit zich bij Smit aan: “Bij veel mensen heerst een gevoel van ‘die standaard Zweedse popliedjes met een technobeat kennen we nu wel’. De roep om verandering is groot. Dat uit zich bijvoorbeeld in de proteststem van een Kroatische operazanger, al lijkt de steun daarvoor wel mee te vallen.”

Nederland hoopt de rest van Europa te kunnen overtuigen van het belang van een driestemmig liedje over kracht en positiviteit. Een kansloze missie, denkt Smit: “Daar zit niemand op te wachten. Ze hadden beter kunnen kiezen voor obligate kreten over spiritualiteit in het Italiaans.”

Europa staat onder druk, maar in Kiev heerst optimisme dat het publiek zaterdag het beste liedje zal kiezen. Voorzitter van de Kiesraad Jon Ole Sand heeft er vertrouwen in: “Gelukkig spelen politieke sentimenten geen rol.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is in Frankrijk net voor het publiek een leeuwentemmer bij zijn strot gepakt door een leeuw.
Ik weet alleen niet of dat hier iets mee te maken heeft.

Reageer
gravatar

Vindt de nationale kleuterjuf Pia Dijkstra dit wel allemaal goed? En heeft Flats Timmerflats zijn zegen al gegeven? Heeft de Partij voor de Dieren al een schriftelijke vraag gesteld? Is Mart Smeets het er mee eens? Wanneer gaat Hans v. Breukelen er een persconferentie aan wijden?

Reageer
gravatar

Ad Visser heb ik ook nog niet gehoord!
(Waarbij ik steeds denk ‘Oja! Jee, hij is er nog!’)

Leo Blokhuis dan?
(Maarja, deze ‘muziek’ is niet eens als pop serieus te nemen.)

gravatar

Stuur Emile Roemer naar het songfestival met zijn speech waarom je SP moet stemmen en we winnen het songfestival. De enige blokkade is dat hij niet uit de kast zal komen of vroeger gediscrimineerd werd om het festival te moeten winnen

Reageer
gravatar

Quote: ‘‘In tijden van crisis is er meer behoefte aan jodelen’.

Dat is niet waar, het moet zijn: ‘‘In tijden van crisis is er meer behoefte aan lijndansen’.

Corrie.

Reageer
gravatar

Zo is het maar net, Corrie!
Wat ben ik toch blij dat ik iemand ken die zo goed aanvoelt wat er leeft onder mensen.
Je bent onze nieuwe Jomanda 😉

gravatar

De Macarena, is dat wat? Niemand kan wat hebben tegen de melodie, de titel lijkt wel een beetje op Macron, de aanstaande leider van Europa’s regerende lidstaat, maar ook op macaroni. Er was alleen iets met auteursrechten, maar als we met z’n allen even gaan uitpuffen in een sauna in Lapland, komen we daar ook wel uit. The winner takes it all. Slovakia rules!

Reageer
gravatar

Misschien dat hommeles-liedje van Rimsky-Korsakov,
dat klinkt wel een beetje techno.
Moeten er wel nog wat bietsen onder.
Dan klinkt het best wel tof!