Pion op D2 hekelt hiërarchie op schaakbord

Schaakstuk kritisch op ongekozen koning en hokjesdenken

De pion op D2 wil een einde maken aan de beklemmende hiërarchie op het schaakbord. Hij denkt dat het voor iedereen beter is als de huidige machtsstructuren omver geworpen worden.

“Alle macht is in de handen van een ongekozen koning en een koningin. Samen met een stel ivoren torens maken zij de dienst uit. Ze stellen zich verdekt op en denken alleen aan hun eigen hagje. Voor hen zijn we nog minder dan paarden. Als pionnen worden we al eeuwen naar de slachtbank geleid. Er wordt een spelletje met ons gespeeld.”

Het gevolg is een groot gebrek aan motivatie, betoogt de pion. “Als pion kom je amper vooruit en heb je geen enkele mogelijkheid om je te ontwikkelen. Of je moet helemaal naar het andere kant van het schaakbord lopen, maar dat wordt nergens aangemoedigd. Bovendien, als het misgaat is er nul financiële compensatie voor de nabestaanden. Nul.”

De pion op D2 pleit voor een revolte: “Kijk naar het basketbal. Daar experimenteren ze al veel langer met gelijkwaardigheid. Helaas is het schaken een conservatief wereldje. We zitten vast in hokjesdenken, iedereen denkt veel te zwart-wit.”

Het schaakstuk pleit voor het openbreken van de bestaande structuren. “Als pionier op dit gebied besef ik dat deze processen meestal heel langzaam gaan. Vaak is het een kwestie van twee stappen vooruit en één opzij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Na dit artikel ligt eindelijk de weg naar het einde van de monarchie open!

Hele bevolkingsgroepen zien eindelijk het licht, geholpen door deze simpele doch treffende metafoor.

‘En marche!’ De werkelijke democratie ligt aan de horizon!

Reageer
gravatar

Komkom Pion, niet zo somber!

Heeeel geleidelijk is de revolutie al ingezet.
Wat dacht je van de Bisschop, die via een functie als Raadsheer is afgezakt naar Loper?
Trouwens, die Toren waar je het over hebt is toch ooit als kasteel begonnen?

Nou dan!

Reageer
gravatar

Ahm.. Welke republiek?

Willy heeft de levenscyclus van het koningshuis net met een halve generatie verlengd; de man is tot volksheld verworden nu blijkt dat hij ook gevoelens heeft, enzo. Dus doe’m een paar kasteeltjes en een belastingvoordeel. Die jonge heeft een moeilijke jeugd gehad, en we halen het er aan “pr value” wel weer uit. Gun een ander ook wat Ben!

gravatar

Alle gekehid op een stokje: Ten tijde van de Franse revolutie vond men dat het schaakspel inderdaad een belichaming was van de hierarchie. Er kwamen schaakspelen in omloop waarbij alle schaakstukken even groot waren, zodat het gelijkwaardigheid uitbeeldde. Dit bleek te onoverzichtelijk te zijn, en dit idee stierf af.

Reageer