NOS

Briljante strategie: Franse presidentskandidaat is niet corrupt

Onorthodoxe methode van Macron lijkt te werken

Plotseling is hij de grote favoriet om de nieuwe president van Frankrijk te worden: Emmanuel Macron. Zijn strategie is even simpel als briljant: geen nepmedewerkers op de loonlijst zetten. De Franse kiezer lijkt er voor te vallen.

De presidentsverkiezingen leken lange tijd uit te draaien op een strijd tussen Marine Le Pen en François Fillon. Beide kandidaten varen een traditioneel corrupte koers. “Een veilige keuze”, duidt NOS-correspondent Frank Renout. “Franse politici benoemen al eeuwenlang familieleden op functies die niet bestaan. De vrouw van Lodewijk de XIVe stond bijvoorbeeld op de loonlijst als pr-medewerker op het departement van milieu&welzijn, terwijl dat hele departement toen nog niet bestond. Napoleon maakte zijn broer koning van Holland. Maar de kiezer heeft nu behoefte aan iets nieuws.”

Macron heeft dat goed aangevoeld. Zijn onorthodoxe onkreukbaarheid spreekt vooral jonge Fransen aan. “Je ziet dat zijn concurrenten het nu proberen te kopiëren”, zegt Renout. “De partij van Fillon heeft zelfs overwogen hem in te ruilen voor een minder corrupte kandidaat. Maar uiteindelijk hebben ze dat toch niet aangedurfd. Blijkbaar denken ze dat de Fransen uiteindelijk toch conservatief zijn en gewoon weer kiezen voor het nepotisme dat ze gewend zijn.”

De 23-jarige Claire Bateau gaat op Macron stemmen. “Frankrijk is klaar voor een leider die zijn vrouw en kinderen niet als spookmedewerkers opvoert”, zegt ze. “Ik vind het inspirerend dat Macron gemeenschapsgeld gebruikt voor de gemeenschap. Daarmee doorbreekt hij het taboe op integriteit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *