Eskimo-pestkoppen hebben 200 woorden voor jongetje met bril

Zoals wij hier in Nederland zeven woorden voor regen hebben, hebben de Eskimo-pestkoppen tweehonderd woorden voor ‘jongetje met bril’. Bij ons heet hij gewoon Frederik, maar bij de Eskimo-pestkoppen heet hij bijvoorbeeld – vrij vertaald – ‘kleine man die altijd gaat huilen als je zijn kajak afpakt’. Of ‘stil kereltje dat nooit meer zijn vinger durft op te steken tijdens gym na dat ene incident tijdens het ijsduiken’. Of ‘dikke kneus die als je zijn zakgeld vraagt altijd ja knikt en snel weer wegrent’.

De Eskimo’s (eigenlijk moet je tegenwoordig Inuit zeggen, Eskimo is beledigend) hebben zoveel verschillende woorden voor een jongen waar wij maar één naam voor hebben, omdat ze ontzettend veel verschillende stomme schakeringen in Frederik kunnen herkennen die wij West-Europanen over het hoofd zien. Zo zie je maar weer dat iedere cultuur inzichten biedt die je wereldbeeld verrijken!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘jongetje met bril’
Had Caspar Steenbergen niet even de bril kunnen terugtekenen op de neus van knullemans op de foto?

Zit me af te vragen waarom ik de hele tijd denk dat ie met zijn vinger in zijn neus zit… Dat is zijn zus. Of de zus/nicht/vriendin van zijn moeder, kan ook.

Reageer
gravatar

Oja zeven?
Regen
Motregen
Miezerregen
Slagregen
Hoosbui
Uhhh Pijpenstelen?
Uhhh katten en honden?

Zo zie je maar weer, het is een fabeltje

Reageer
gravatar

Racisme komt nog steeds veel voor zo dicht bij de Noordpool.
Huisvesting is er een groot probleem. De iglo’s smelten. Ook in Amsterdam.
Veel studenten hebben er last van. Inuit betekent mens: in en uit.
Het komt door de witte man(vrouw).

Reageer