CNN

Hoeveel schade kan een fascistoïde leider in 4 jaar tijd nou helemaal aanrichten?

Doe niet zo hysterisch

Nu Donald Trump in zijn eerste anderhalve week als president per decreet de ene westerse waarde na de andere opzij schuift, raken veel mensen in paniek. Zij vragen zich af waar dit gaat eindigen. Maar voor je totaal hysterisch wordt, kan het geen kwaad om een beetje te relativeren. Want hoeveel schade kan een fascistoïde leider van een militaire grootmacht nu helemaal aanrichten in slechts vier jaar tijd?

Laten we rustig bij de feiten blijven: in zijn eerste week heeft hij zonder tussenkomst van het parlement mensen uit bepaalde moslimlanden verboden om naar de VS te komen, bewust leugens verspreid, opdracht gegeven voor de bouw van een muur aan de grens met een bevriend buurland, een warm pleidooi gehouden voor marteling, zijn bewondering voor autoritaire leiders als Poetin en Assad geuit en journalisten monddood gemaakt. Valt wel mee toch?

Dat de opperbevelhebber van het sterkste leger ter wereld strooit met decreten die in strijd zijn met internationale wetten, zegt niets. Zolang er geen terroristische aanslagen of andere rampen plaatsvinden op Amerikaans grondgebied, is er best een kans dat het Congres enige weerstand kan bieden aan de dictatoriale neigingen van de president. Ontspan!

Vergeet ook niet dat Trump het allemaal niet in zijn eentje doet. Hij steunt op een aantal belangrijke adviseurs. Trump mag zelf dan bekendstaan om zijn losse flodders, maar zij weten precies waar ze mee bezig zijn. Iemand als Stephen Bannon denkt al zijn hele leven minutieus na over het doodenge beleid dat nu wordt uitgevoerd. En Kellyanne Conway en Sean Spicer liegen echt niet zomaar, daar hebben ze gewoon hun kwaadaardige redenen voor. Chill out man.

Laten we rustig afwachten wat Trump en zijn despotische vertrouwelingen de komende vier jaar gaan doen. Daarna kun je een oordeel vellen. Geen paniek 🙂


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Saai, is al eerder bedacht en uitgevoerd, laat de boel maar ontploffen… oooh nee, te veel netflixiaanse invloeden, help, ik weet het niet. Iemand een glorieus idee hoe the Hill geestig en creatief met de grond gelijk gemaakt kan worden?

Reageer
gravatar

Op een gegeven moment is de werkelijkheid zo lachwekkend dat het steeds moeilijker wordt er grappen over te maken door het in het absurde te trekken. Dat punt zijn we volgens mij al gepasseerd.

Reageer
gravatar

Precies. Wim Kan had járen geleden al de oneliner: “Uithuilen en opnieuw beginnen”. Maar voor de radio-actieve fallout van DJ Trump is gehalveerd, zijn we al zo’n 400.000 jaar verder. De mensheid moet dan wel erg lang de adem inhouden.

gravatar

Dat DJ Trump een geheel eigen repertoire draait is duidelijk; hij kan nu al in The Guinness Book of Records; hij heeft in één (1) week alles verkloot en/of teruggedraaid wat Obama in 8 jaar moeizaam voor elkaar heeft gekregen. En dat terwijl hij -anders dan concurrenten DJ’s Tiësto en Afrojack- geen noot muziek kan lezen. Hij is ook nog aan het bewind gekomen met 3.000.000 stemmen minder dan VJ Hillary; dus “one man one vote” geldt blijkbaar niet in de VS, dé bakermat van ‘democratie’?

Reageer
gravatar

Als we kijken naar hoeveel Trump kapot heeft gemaakt in één week, en het gemiddelde percentage doortrekken over de komende vier jaar, verneukt hij hoogstwaarschijnlijk 458,4% van onze westerse waarden.
Dus ja, we gaan er allemaal aan.

Misschien leuk om te vermelden: in dit model haalde Oranje het WK niet.

Reageer
gravatar

en volgens dat model zal de elfstedentocht dankzij Trump wel doorgaan. Gewoon een kwestie van negeren van broeikaseffect

gravatar

als het net zo gaat als in Duitsland in de jaren 30, dan moeten we nog iets van 7-8 jaar wachten voordat het uit de hand zal lopen. Ik ga alvast loopgraven graven.

Reageer
gravatar

Hangt ervan af of het hem lukt zichzelf president voor het leven te maken.

Erdogan en Putin zijn al hard op weg die kant uit.

Triest dat burgers telkens ZELF dictators over zichzelf afroepen. Uit opportunisme en/of domheid. En dan zit de rest van de wereld er vaak ook mee.

Trump, Duterte, Erdogan, Putin, Assad, Bouterse, Hitler, …

gravatar

Psychologisch portret van dictators

Onderzoek aan dictators zoals de beruchte Hitler en Stalin, maar ook van veel andere autoritaire figuren zoals bendeleiders en gewetenloze zakenlieden, heeft uitgewezen dat ze allemaal intelligent zijn (om de macht in een staat te grijpen is natuurlijk ook een zekere intelligentie nodig), maar ook meedogenloos en zich anderszins ook weinig gelegen laten liggen aan andere mensen, en bovenal een narcistische en dikwijls ook paranoïde persoonlijkheid hebben.

Het narcisme, en daaruit vaak voortkomende grootheidswaanzin waarbij kritiek op de dictator verboden is, bevordert dan een aangemoedigde en meestal afgedwongen persoonlijkheidscultus waarin de dictator bewierookt wordt door zijn onderdanen.

De paranoïde aanleg bevordert de sterke achterdocht van dictators, dikwijls zich uitstrekkend tot vroegere medestanders of zelfs familieleden, en een rigide controlesysteem (geheime diensten, informantennetwerken) die genadeloos (vermeende) tegenstanders opspoort en uitschakelt.

Dikwijls, maar niet altijd, hebben ze in hun jeugd te maken met een gewelddadige en/of autoritaire gezinssituatie met een onderdrukkende vader. Deze situatie wordt door de dictator bij zijn dictatorschap geïmiteerd maar nu met hemzelf als degene die de lakens uitdeelt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dictator_(modern)

gravatar

Moet met internet sneller kunnen escaleren. Maar de tijd van loopgraven is voorbij. We doen het nu met digitaal stemmen, digitale referenda, digitale informatie en nieuwsvoorziening en zonodig hacks (spreek uit heks)

gravatar

D.D.I.D.H.: ik betwijfel of Wikipedia hier de spijker op de kop slaat met die ‘verklarende’ gezinssituatie. Het heeft met méér variabelen te maken dan met dictatoriale vaders en primaire socialisatie. Sociale intelligentie en (overerfde?) innerlijke beschaving tellen ook mee: Nature én Nurture. Lees er Machiavelli (“De Vorst”) en Karl Bruno Leder (“Hoe een dictator aan de macht komt”) maar eens op na. Trump heeft een standaard-normale Amerikaanse (me, myself & I, first) opvoeding genoten en op basis daarvan nu ± 50 % van die bevolking ‘gegijzeld’. De andere 50 % ‘will live to regret it’, maar dat is van later zorg.

gravatar

Ach, net zoals we al jaren niet naar de grootmacht in het oosten kijken, om een ongemakkelijk gevoel te voorkomen, kijken we nu een tijdje niet naar het westen. Vier jaar is best overzichtelijk.

Reageer
gravatar

Maar hoe zou dan nu voelen voor dit bevriende staats- en waterhoofd? Pas nog meedogenloos multimiljardair en dan páf .. ineens president tegen een lullig jaarsalarisje van $ 350.000,- Vroeger verdiende hij dat in een uurtje; how low can you go?

gravatar

@Outsider
Je verwart inkomen met vermogen. Donald heeft z’n hele vermogen geerfd, z’n gemiddeld jaarlijks inkomen zit in de min.