YouTube: Ivanov Vladimir

Goddank: 2016 pakt Gabber Piet niet van ons af

'Icoon gaf vertieftheid een nieuw elan'

2016 was een verschrikkelijk jaar voor de muziek. Popiconen als Prince, David Bowie, Leonard Cohen en op de valreep George Michael lieten de wereld intens verdrietig achter. Maar 2016 is er goddank niet in geslaagd om ook Gabber Piet van ons af te pakken. De man achter het onvergetelijke nummer ‘Hakke & Zage’ leeft nog.

Popprofessor Leo Blokhuis vindt dat de betekenis van Gabber Piet voor de hedendaagse popmuziek niet onderschat kan worden: “Hij is niet alleen een muzikaal genie, maar met teksten als ‘Toet-toet, boing-boing’ weet hij mensen bovendien nog altijd aan het denken te zetten. Gabber Piet is de stem van zijn generatie. ‘Ik voel me wappie, pijn in het klappie’ doet iedere Nederlandse dertiger terugverlangen naar zijn jeugd. We mogen ontzettend dankbaar zijn dat hij nog onder ons is.”

Volgens Blokhuis is Gabber Piet niet alleen voor de muziek van groot belang, maar ook voor de maatschappij an sich. “Hij herdefinieerde mannelijkheid. Waar mannen voorheen hun best moesten doen om er goed uit te zien, vertoonde hij zich lijkbleek en kaalgeschoren in een trainingspak. Gabber Piet gaf vertieftheid een nieuw elan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, we moeten vooral geen “Hey” roepen voordat we de brug over zijn. Voor schrikachtigen begint pas rond 5 januari een veiliger periode; tot die tijd zijn er nog erg veel runderen die hun megatonnen Chinese explosieven in de bebouwde kom tot ontploffing brengen. Eén van die na-schokken kan het leven van Gabber Piet nog ernstig bekorten. Laat ons hopen op een goede afloop..

gravatar

Heet Gabber Piet eigenlijk Ivanov Vladimir?
En zong hij bij het Alexandrov-koor?
Dan vrees ik het ergste voor ‘onze’ Gabber.

Soms kan de ‘vloek van 2016’ ook een zegen zijn.

Reageer
gravatar

Je denkt toch niet dat we zó makkelijk van Gabber Piet afkomen. Gabber Piet heeft vliegangst, dus hem zul je niet kwijtraken door een vliegramp in Sotsji. Verzin wat beters

gravatar

De tekst luidt: ‘ik voel me wappie bij ieder klappie’. Dit artikel is overduidelijk geschreven door een zwabber geschreven. Ga maar snel naar huis, anders herkent je moeder je niet in het donker!

Reageer
gravatar

Nee, in Vredesnaam, geen nieuwe, breed-maatschappelijjke Zwarte Pieten-discussie. Op dringend advies vanuit welingelichte kringen heeft de VVD besloten alle Sinterklaasgezelschappen etnisch te zuiveren van Zwarte Pieten. Alle Zwarte Veeg- ,Regenboog- en Stroopwafel-Pieten krijgen gratis een tweede paspoort met (naar keuze) automatisch de Surinaamse of Antilliaanse nationaliteit.

gravatar

gezien ik niet online ben tot 1 januari, wil ik al mijn vrienden op Facebook een gelukkig nieuw jaar wensen. gelukkig nieuw jaar David Bowie, Alan Rickman, Abe Vigoda, Glenn Frey, Maurice White, Eddy Wally, Nancy Reagan, George Martin, Johan Cruijff, Wim Brands, chimpansee Mama, Prince, Muhammed Ali, Miep Brons, Marten Fortuyn, Bhumibol, Oleg Popov, Severus Snape, Princess Leia, Fidel Castro, Joop Braakhekke, George Michael en Carrie Fisher!

Reageer
gravatar

Gabber Piet is -linksom of rechtsom- toch een onzer cultuurdragers, exponent van een levensstijl die voortborduurt op het tijdloze genie van “Toet-toet, boing-boing” dat Peppie en Kokkie indertijd wereldfaam bezorgde. Piet’s “hakkuh” generatie bracht weliswaar enkelen tot grote financiële hoogten en ‘satori’, maar ontelbaren meer tot wanhoop.
Henk Krol: voor jouw poging om de hele necrologie van 2016 samen te vatten, niets dan lof. Wel zo efficiënt. Kun je volgende jaar alle sterfgevallen nog wel even op chronologische volgorde vermelden? En vermijd dan wel doublures als: Alan Rickman en Severus Snape, tenzij je deze figuren een aparte identiteit toekent..

gravatar

tsja, er zit een limiet aan de grootte van een reactie op de Speld. Maar Mieke Telkamp en Eddy Christiani, ook een gelukkig nieuw jaar gewenst!