Mag je iemand die zelf vindt dat zijn deelwoord ‘voltooit’ is grammaticale hulp bieden? Die vraag houdt politiek Den Haag in zijn greep. Het kabinet wil de hulp toestaan, maar bij veel andere partijen ligt het onderwerp gevoelig, en het voltooid deelwoord ook.
Op dit moment is hulp alleen toegestaan als het lijdend voorwerp uitzichtloos is. Maar de ministers Schippers en Van der Steur vinden dat alle mensen die taalfouten maken de mogelijkheid moeten krijgen om daar een einde aan te maken. “Als een deelwoord voltooid is, dan vinden wij het humaan om mensen hulpwerkwoorden te bieden.”
Esmée Timmerman (42) uit Duiven is dyslectisch. Zij heeft al langer behoefte aan hulp bij voltooid deelwoord. “Maar als mijn man mijn e-mails verbetert, dan is hij strafbaar. Zoals de situatie nu is, ben ik afhankelijk van matige spellingcheckers. Dat gun je niemand.”
Voor de christelijke partijen is hulp bij voltooid deelwoord echter onbespreekbaar. “Ik wil niet in een samenleving leven waarin verbeteringen het antwoord zijn op taalfouten”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Want wat maakt een deelwoord voltooid? Dit plan gaat uit van het idee dat een voltooid deelwoord een zuiver individuele keuze is, terwijl het vaak juist van allerlei contextuele en grammaticale informatie afhankelijk is.”
Voor de ChristenUnie is de kwestie een breekpunt bij een eventuele kabinetsformatie. Segers: “Mijn buurman van 95 gooit al zijn hele leven d’tjes en t’jes door elkaar. Moet je dan tegen zo’n man zeggen: hou er maar mee op, jouw zinnen zijn niets waard? Ik kan dat niet.”
Kandidaat-Kamerlid Lilian Marijnissen van de SP zorgde voor ophef door op Twitter een link te leggen tussen het voorstel en de holocaust: “Keihard bezuinigen op onderwijs maar wel de taalnazi uithangen. Hellend vlak.”
Maar beter om het gebeseft te hebben: ook de mooiste ronde zachtwarme werkwoordsvormen eindigen vroeger of later als voltooiend deelwoord.
Heb je weer eens een werkwoord fout verbuigd? Kom maar, dan doet mama overheid jou helpen.
Verboogd!!
Kijken jullie eerst eens naar jezelf: het is ‘gespeld’ en niet ‘de speld’.
Zeker, het is jij spelt, hij spelt. Maar kan een ‘jullie’ naar zichzelf kijken?
Spelt is veel gezonder dan al die andere rommel!
Zweefteef
Helaas wordt de rol van het meewerkend voorwerp bij de voltooiing in dit artikel niet belicht!
Ik wou dat ze bij de NOS eens een ander werkwoordsvorm dan de tegenwoordige tijd leerden (Jip & Janneke-taal, maar nee dank je).
Overigens ook dat een hoop anderen iets anders dan de je-je-je-vorm leerden. ‘Ja, je denkt dan dat je toch moet scoren…’ Nee JIJ, JULLIE, niet ik!
Jip & Janneke
Wat maak je je druk je-p van janneke
Wat was de vraag?
Jip en Janneke hebben gelij, strontziek wordt je daarvan. Maar de NOS kan niet anders want ze moeten “live” uitzenden.
Moet er niet gewoon een zwart boekje worden opgesteld dat ons uitlegt wanneer deelwoorden voltooid zijn?
zijn er al kamervragen of het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie versimpeld kan worden? Mensen die deze fobie hebben zijn bang voor dit woord!
Ik wou dat mensen ophielden MOEILIJKE LETTERS te gebruiken. ‘X’, ‘Y’, of ‘Q’ bijvoorbeeld.
Wat betekent dat ? Wat moet ik ermee? Waarom doen jullie me dit aan?!
Wat een gezeur. Wat geweest is is geweest.
Wat geweesd is is geweesd, toch?
Voor de VVD is het een puur economische kwestie. Mensen die worstelen met een voltooid deelwoord verliezen tijd: en zoals iedereen weet: “tijd is geld”. Dus deze mensen helpen drukt de kosten, aldus de VVD-woordvoerder Samson..
Ik kon het niet bondiger hebben geformuleerd, net wat we nodig hebben in deze meedogenloze participatie-maatschappij. P.S. is de transfer van Samson al bekend gemaakt?