‘Veel kookboeken bevestigen de rol van gember’

Lichtgele wortelgewas hoort in de keuken

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat veel van de best verkochte kookboeken uit 2016 een gemberstereotyperende boodschap dragen. Door middel van recepten en inleidende teksten bij gerechten zou de bestaande gemberrol worden bevestigd.

Socioloog Melanie van Dongel onderzocht het afgelopen jaar nauwkeurig de meest populaire kookboeken in Nederland. Ze kwam tot de conclusie dat veel recepten een sterk ideologische lading bevatten. “Dit soort boeken lijken in het eerste opzicht misschien een onschuldige opsomming van gerechten en recepten, maar veel mensen zien niet in wat de onderliggende boodschap hiervan is: gember hoort thuis in de keuken.”

Volgens van Dongel is het vooral belangrijk dat we ons bewust worden van de invulling die wij geven aan een door onszelf gecreëerd begrip als gember. “Doordat recepten herhaaldelijk vertellen dat het toevoegen van gember een ‘friszoete’ smaak afgeeft, wordt dit de norm. Zo wordt het voor wortelstokspecerijen die niet binnen dit smaakpalet vallen moeilijker om zichzelf hierbinnen te positioneren.”

De socioloog daagt lezers uit te denken buiten de voorgeschotelde kaders van kipgerechten en pompoensoepjes. Ze hoopt in de toekomst op meer gemberneutrale kookboeken. “Het beeld dat wij van gember hebben is niet dat wat het is, maar dat wat het doet. Wie bepaalt dat hier geen plaats voor is in een pizza tonno of een chocolademousse?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gemberneutrale kookboeken? Dat is lariekoek. Gember is scherp als de hel, als je op een teentje kauwt, brandt je bek uit. Het is helemaal niet neutraal. Lijkt me dat dit tot de gamma-lemma’s gaat horen die bij bosjes sneuvelen bij de reproduceerbaarsheidstoets.
Gember neutraal, tss…. het speelt ook nog eens een sterke rol in speculaaspoppen.

Reageer
gravatar

“Truffels”, een stap overslaan vanuit gember.
Van A tot Z reizend kunnen denken.
Pas dan kan je denken door stappen over te slaan.

Ik ga voor de speuitje vanavond!