Youtube: Reuters

FARC negeert uitslag referendum

‘Na twee weken is het nog steeds geen oorlog’

Kort na de uitslag was de stemming onder de campagneleiders euforisch: Colombia zei NEE tegen de vrede met de FARC. Maar twee weken later lijkt er nog weinig veranderd te zijn. Waar blijft die beloofde oorlog, vragen opiniemakers zich af.

Esteban Herrera was een van de gezichten van de NEE-campagne. Hij is ernstig teleurgesteld in de rebellen. “Wat snapt de FARC niet aan NEE?” vraagt hij zich af in Fidelidad, misschien wel de beste krant van Colombia. “De vrede moet van tafel, het volk wil oorlog. Ik hoor allerlei smoesjes in de trant van ‘het land gaat vooruit’, maar ze regelen het maar gewoon.”

Herrera vreest dat de FARC het referendum wil laten overwaaien: “We worden helemaal niet geïnformeerd, ze hopen dat we het vergeten. Ondertussen zitten de hoge heren uit het oerwoud in de achterkamertjes stiekem de vrede te bewaren. Dat is pure volksverlakkerij. We zijn nu 2 weken verder en ik heb nog niemand gehoord die ineens z’n dochter kwijt is.”

Elke ochtend hoopt Herrera badend in het zweet wakker te worden in het regenwoud. Met een vuilniszak over zijn hoofd en zijn armen achter zijn rug vastgebonden in tiewraps. Maar die utopie lijkt nog lang niet binnen handbereik: “Ik wil dat ze me ‘s nachts aan mijn enkels uit mijn bed sleuren en achterin een pick-up flikkeren. Maar dan zie ik die Santos op televisie populair doen met z’n Nobelprijs en dan denk ik: je kunt de FARC er niet eens toe bewegen om weer te gaan vechten. Regel dat eerst eens! Dit land gaat kapot.”